Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Sindrom policističnih jajnika

2 min čitanja Objavljeno: 03.3.2014.

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena u reproduktivnoj dobi. O čemu se zapravo radi, koji su uzroci, posljedice i rješenja?

Policistični jajnici su ustvari mnoštvo malih cista koje se najčešće nalaze na vanjskim rubovima jajnika. Uzroka može biti više. Prvi i najčešči krivac policističnih jajnika jest višak androgenih hormona koje luče nadbubrežne i spolne žlijezde – kod muškara testisi, a kod žena jajnici. Stvaranje androgenih hormona normalan je proces i osnovni korak u sintezi ženskih spolnih hormona estrogena i muškog testosterona. Međutim, u slučaju policističnih jajnika radi se o poremećaju lučenja hormona – androgen se pretjerano luči, a nedovoljno pretvara u estrogen. Neki od ostalih uzroka mogu biti genetske predispozicije i prevelike količine inzulina koji također potiče stvaranje androgenih hormona u jajnicima.

Liječenje sindroma je vrlo individualno, ovisi o dobi, poremećaju ciklusa, razini inzulina…

Koji god da uzrok bio, posljedice tog hormonalnog poremećaja su tipični simptomi prema kojima se sindrom može prepoznati – produljeni i neredoviti menstrualni ciklusi te problemi s pojačanom dlakavošću, masnom kožom, aknama, prevelikom tjelesnom težinom i gubitkom kose. Poremećaj menstrulnog ciklusa je primarna karakteristika. Najčešće se radi o obilnim i dugim ili kratkim i prelaganim krvarenjima. Ciklus može biti dulji od 35 dana ili pak menstruacija može izostati i po nekoliko mjeseci. Kako androgeni hormoni sadrži elemente estrogena, isto tako sadrže i elemente testosterona, koji se smatra muškim hormonom. Njihov se višak manifestira u obliku pretjerane tjelesne dlakavosti, npr. tamnih dlaka na licu, trbuhu, prsima, pojave akni te ćelavosti.

Liječenje sindroma je vrlo individualno, ovisi o dobi, poremećaju ciklusa, razini inzulina, pretilosti i želji za trudnoćom. Ako žena ne pokušava zatrudnjeti, za problem dlakavosti i reguliranje menstruacije se uglavnom pripisuju kontracepcijske pilule koje sadrže kombinaciju sintetičkog estrogena i progesterona, koji smanjuju proizvodnju androgenih hormona. Također se preporuča što zdravija prehrana, pogotovo namirnice bogate vitaminima B skupine, tjelesna aktivnost, a u slučaju prekomjerne tjelesne težine i mršavljenje, s naglaskom na zdravoj dijeti i redovitom kretanju. Što se tiče trudnoće, istina je da zbog hormonskog disbalansa ne dolazi do redovnih ovulacija, a samim time je i teže postići trudnoću. Međutim, uz pravu hormonsku terapiju, iskustva žena su pozitivna.

Ukoliko sumnjate da imate policistične jajnike, obavezno se obratite svom ginekologu gdje ćete saznati ostale informacije i odlučiti o terapiji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.