Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Spas za kućne ozljede

2 min čitanja Objavljeno: 11.8.2015.

Svake godine desetci tisuća ljudi ozljeđuju se u vlastitome domu. Premda mu tepamo da je “najsigurnije gnijezdo”, upravo se u njemu kliže po podu, pada niz stepenice, dobivaju opekline u kuhinji, strujni udari u kupaonici i tako dalje…

Spriječiti je, kaže poslovica, mnogo lakše nego liječiti! Jednostavna, ali čvrsta pravila pomoći će u sprečavanju mnogih ozljeda koje su često sve samo ne bezazlene. Prvi je savjet uvođenje kvalitetne rasvjete na svim rizičnim mjestima u domu i oko njega. Neovisno o tome radi li se o dvorištu, neosvijetljenome stubištu ili garaži, rizik od pada mnogo je manji kada je prostor dobro osvijetljen.

Sve opasne i otrovne proizvode valja uočljivo označiti te ih ne spremati u prehrambenu ambalažu. Upravo je to zamka u koju svako domaćinstvo najčešće ušeta!

Svi radovi na električnim instalacijama zahtijevaju poseban oprez – konkretno, isključivanje glavne sklopke napajanja ili osigurača prije bilo kakve intervencije koja uključuje uređaje pod naponom.

Spriječiti je, kaže poslovica, mnogo lakše nego liječiti! Jednostavna, ali jasna pravila pomoći će u sprečavanju mnogih ozljeda koje su često sve samo ne bezazlene.

Kuhinja je priča za sebe: u njoj ima topline, elektriciteta, vode, klizavih podova i oštrih noževa! Nije nikakvo čudo da se većina kućnih ozljeda događa upravo tamo. Zlatni su savjeti jednaki kao za ostatak kuće, s time da ovdje valja pripaziti i na hrpu drugih stvari.

Kako biste spriječili trovanje ugljičnim monoksidom, otvor za ventilaciju uvijek mora biti prozračen. Za hvatanje lonaca i tava uputno je koristiti se termorukavicom. Kada se jelo zagrijava u mikrovalnoj pećnici treba kušati temperaturu jela, a ne posude!

Kupaonica je pak uobičajeno “skladište” kozmetike pune zapaljivih sastojaka, oštrih britvica te električnih uređaja (brijača, sušila za kosu) koji rade blizu pune kade ili umivaonika. Među ostalim, protuklizne podloge na podu ovdje mnogo znače.

Na kraju, što god da se dogodi, svaki bi dom morao imati barem minimalni komplet prve pomoći: antiseptike i dezinficijense za rane, mast za opekline, sprej protiv uboda insekata, kutiju flastera u raznim veličinama te zavoje i gaze. Analgetik poput paracetamola poslužit će za ublažavanje boli, ali i za skidanje temperature, dok će lijekovi za želučane tegobe te pastile za grlo prije ili kasnije biti prijeko potrebni.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.