Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što je astma i kako je liječiti?

2 min čitanja Objavljeno: 05.5.2015.

Premda na prvi pogled ne djeluje kao pretjerano opasna ili grozna jer izgleda kao napad jakog kašlja ili pak napad panike, astma je kronično stanje koje nije uputno zanemarivati.

Ako se ne liječi, astma može dovesti do znatno opasnijih i potencijalno smrtonosnih bolesti kao što je primjerice KOPB – kronična opstruktivna bolest pluća od koje je ove godine preminuo slavni Leonard Nimoy, glumac koji je utjelovio Spocka u kultnim Zvjezdanim stazama. Premda nije izlječiva, na vrijeme prepoznata i redovito tretirana astma ipak neće znatno utjecati na kvalitetu života. Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da je moguće u isto vrijeme biti astmatičar i vrhunski sportaš – oko 70% britanskih plivačkih prvaka bolovalo je od neke vrste astme!

Premda nije izlječiva, na vrijeme prepoznata i redovito tretirana astma neće znatno utjecati na kvalitetu vašeg života.

Kako biste živjeli normalan život uz kroničnu bolest poput astme, morate biti svjesni svoga stanja, pridržavati se liječničkih uputa, redovito uzimati propisane lijekove te ne zaboraviti kontrole. No važna je još jedna stvar – nužno je naučiti prepoznati okidače koji potiču napade kako biste ih mogli izbjeći. I u tom grmu leži zec, jer je astma vrlo individualna. Riječ je o upalnoj bolesti dišnih putova zbog koje će neki kašljati, neki se gušiti, neki osjećati težinu na plećima, a neki samo – podrigivati! Nedavna istraživanja čak su otkrila slučajeve u kojima je astma bila pogrešno dijagnosticirana kao gastritis!

Dijapazon potencijalnih simptoma astme vrlo je širok: od osjećaja umora, preko čestog buđenja i otežanog spavanja do težine u plućima i tijelu, a bolest je toliko složena da su neki znanstvenici skloni proglasiti je sindromom. Premda nam je poznata još od doba staroga Egipta, o astmi donedavno nismo znali mnogo osim da je većina oboljelih, a to su djeca (astma je i danas najčešća kronična bolest u djece) uspije jednostavno “prerasti”.

Međutim, s porastom alergija, od astme u 21. stoljeću obolijeva sve više odraslih. Naime, astma je povezana s alergijama te može nastati iz njih: istraživanja pokazuju da čak 90% astmatičara pati i od alergijskog rinitisa.

Ljudi nerijetko zamijene najčešću alergijsku reakciju – curenje nosa – za običnu prehladu te nekoliko godina hodaju svijetom, a da ne liječe alergijski rinitis koji ih muči. Sve dok se on ne pretvori u astmu!

Nažalost, astma se ne može izliječiti. Jednom kada vam je dijagnosticirana, mučit će vas zauvijek. Srećom, suvremena medicina dovoljno je napredovala da razvije koncept personalizirane medicine, jedinog pristupa koji može kroničnu bolest poput astme dovesti u red. S druge strane, tehnologija je praćenje simptoma, pamćenje lijekova i protokola za prvu pomoć te otkrivanje i prepoznavanje okidača učinila lakim i brzim, pa tako i za astmu postoji aplikacija (iOs, Android) koja će vam omogućiti da se s njom lakše nosite.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.