Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što je Candida i kako je se riješiti

4 min čitanja Objavljeno: 15.1.2015.

Candida je jedna od zastupljenijih gljivica koje prebivaju u našem organizmu i u normalnim uvjetima ne izaziva probleme. Ipak, potpomognuta određenim uvjetima candida se iz miroljubivog gosta može pretvoriti u neugodnu infekciju. U kojim uvjetima postaje patogeni organizam, kako se manifestira i kako to stanje spriječiti i zauvijek izliječiti?

Za početak valja znati da kada govorimo o candidi najčešće mislimo na Candidu albicans, koja je sastavni dio fiziološke flore na sluznicama organizma i kao takva je neškodljiva. Može se nalaziti na sluznici rodnice, u gornjem dijelu dišnog sustava i u probavnom sustavu. U normalnim uvjetima, ova je gljivica pod kontrolom „dobrih“ bakterija, tako da zdrave osobe rijetko obolijevaju od bolesti uzrokovanih candidom. Do problema najčešće dolazi kada imunitet oslabi. U tom slučaju, dobre bakterije više ne mogu držati populaciju candide na prihvatljivom nivou te dolazi do njezina razmnožavanja i samim time do infekcije. Infekcija izazvana candidom može se manifestirati na nekoliko načina; kao vaginalna kandidoza, kao kožna infekcija ili u obliku smetnja probavnog sustava.

Do problema s Candidom najčešće dolazi kada imunitet oslabi

Vaginalna kandidoza najčešći je oblik candida infekcije u žena. Javlja se kod 75% seksualno aktivnih žena barem jednom, ponekad čak i više puta u životu, a kod gotovo 10% se upale često ponavljaju. Kako smo spomenuli, candida je čest stanovnik sluznice rodnice, ali ako se njezin broj poveća, dovodi do razvoja upale. Najčešći uzroci razmnožavanja candide su trudnoća, menopauza, pa i menstruacija, hormonska kontracepcija koja sadrži estrogen, korištenje antibiotika, ali i drugi uzroci poput kontinuirane konzumacije alkohola, nošenja sintetičkog i uskog donjeg rublja te ispiranja vagine sredstvima koja ne odgovaraju pH vrijednosti vaginalne sluznice. Infekcija je prepoznatljivih simptoma; sluznica je crvena, natečena i bolna, pa i spolni odnos može biti bolan, kao i mokrenje. Javlja se i neugodan svrbež te pojačani bijeli, sirasti iscjedak, specifičnog mirisa po ribi. Ako primijetite ove promjene, obavezno se obratite ginekologu. Bitno je znati da candida infekcija nije spolno prenosiva bolest, ali se kod nekih muškaraca, nakon spolnog odnosa sa ženom koja ima razvijenu infekciju, ipak mogu pojaviti slični simptomi; peckanje, svrbež i osip spolovila. Kao terapija primjenjuju se antimikotici u obliku vaginalnih tableta, krema ili masti, koji uništavaju gljivice i sprečavaju razmnožavanje. Terapija u većini slučajeva traje oko tjedan dana. Za vrijeme trajanja terapije i simptoma ne preporučuje se održavati spolne odnose. Isto tako, liječi se i partner ukoliko su se pojavili simptomi.

Ipak, najbitnije je njegovati dobre navike. Sljedeći savjeti uvelike će vam pomoći u borbi protiv infekcije, a i izvrsna su preventiva.

 • Za početak, odmah se riješite i zadnje krpice sintetičkoga donjeg rublja kojeg imate
 • Općenito izbjegavajte kontinuirano nošenje uske odjeće
 • Izbjegavajte stalno vlaženje genitalnog područja jer previše „higijene“ u ovom slučaju može odmoći. Perite se najviše dva puta dnevno. Isto tako, nemojte prati spolovilo neprilagođenim sredstvima (npr. običnim gelovima za tuširanje), radije upotrebljavajte posebna sredstva namijenjena reguliranju pH vrijednost vaginalne sluznice
 • Nemojte koristiti dezodoranse i parfimirana sredstva na genitalnom području
 • Nakon mokrenja spolovilo uvijek obrišite sprijeda prema natrag, u suprotnom u rodnicu mogu dospjeti bakterije iz debelog crijeva
 • Uzimajte terapiju strogo prema preporuci liječnika

Kožna infekcija izazvana Candidom, dermatomikoza, prepoznaje se po crvenilu i svrbežu kože. Najčešće se javlja na područjima gdje koža nužno prianja uz kožu, npr. u području pregiba zglobova, pazuha, koljena, prepona, ispod dojki, na trbušnim pregibima itd. Ponekad se zna javiti i između prstiju i na noktima. Za ovu infekciju valja znati da su upravo znoj, trljanje kože i loša higijena čimbenici koji pogoduju razmnožavanju Candide, pa se u trenutku liječenja moramo fokusirati na njih. Prvi i osnovni koraci u suzbijanju infekcije su sljedeći:

 • Ponovno – sintetika vam je uistinu najgori neprijatelj. Obavezno izbjegavati sintetičku odjeću, koja ne dopušta koži disati i pogoduje znojenju
 • Izbjegavajte bilo što tijesno – kao i odjeću, odaberite obuću koja dopušta zraku da cirkulira (najbolje pamučne čarape i cipele koje nisu pretijesne)
 • Obuću redovito čistite i zračite
 • U slučaju pojačanog znojenja nogu, mijenjajte čarape i nekoliko puta dnevno
 • Ne posuđujte obuću i čarape, ne hodajte bosi na bazenima i ne koristite tuđe ručnike
 • Poslije plivanja, kupanja ili tuširanja pažljivo osušite kožu i redovito mijenjajte ručnik

Candida je također uobičajeni stanovnik probavnog sustava. Međutim, priča je jednaka, ako dođe do njezina prekomjernog umnažanja, mogu se razviti kandidoze usta, jednjaka i crijeva. Očituju se kao crvenilo, bol i pucanje kutova usta, loš zadah, naslage na jeziku, otežano gutanje i proljev.

U sva tri slučaja, terapija lijekovima nije trajno rješenje. Važno je da vam liječenje antibioticima niti ne padne na pamet jer će samo dugoročno izazvati pogoršanje stanja. Antibiotici se ne primjenjuju i ne liječe niti jedan oblik patogenih mikroorganizama, odnosno, gljivica, pa tako ni candidu. Upravo suprotno, poslije “kure” antibiotika ona se vraća u još težem obliku, jer antibiotici ubijaju dobre bakterije koje kontroliraju patogene mikroorganizme, pa se candida samo više razmnožava.

Jedini trajan i uspješan tretman ovog stanja uključuje prehranu, detoksikaciju, probiotike, strpljenje, a ubuduće i prevenciju. Donosimo vam neke prehrambene savjete, kako biste se kvalitetno i „iznutra“ borili protiv sadašnje i budućih infekcija i pridonijeli zdravlju svog organizma.

Što izbjegavati:

 • Prvo i osnovno, izbjegavati ugljikohidrate i industrijski prerađene namirnice svih vrsta; kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati, industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (domaći može)
 • Također vrlo bitno – izbjegavati šećer jer se gljivice hrane šećerom (u tu kategoriju spada i svježe i sušeno voće zbog fruktoze i glukoze)
 • Rafinirana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)
 • Hranu koja sadrži ocat, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu
 • Kavu i crni čaj
 • Gljive, pistacije i kikiriki

Namirnice koje je potrebno uvrstiti u prehranu:

 • Cjelovite žitarice (smeđa riža, proso, ječam)
 • Raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu
 • Pojačati unos “dobrih bakterija”- najbolje domaći kefir
 • Maslinovo ulje (ali ne pretjerivati)
 • Svježe povrće, posebno zeleno, pripremljeno na pari
 • Svježa riba, meso i jaja prirodno hranjene peradi
 • Češnjak, kiseli kupus i alge

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.