Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što je Movember?

1 min čitanja Objavljeno: 07.11.2014.

Možda ste u zadnje vrijeme na ulicama i u medijima primijetili sve veći broj brkova na pripadnicima muškog spola. Bez brige, niste se vratili unatrag u vremenu niti je u pitanju svjetska zavjera. Sada je, naime, mjesec „November“, odnedavno preimenovan u „Movember“. Pitate se zašto?

Movember je šaljiva kombinacija riječi moustache (brk) i Novemeber (studeni), a označava masovno puštanje brkova kako bi se povećala svijest o muškom zdravlju. Tijekom studenog, muškarci diljem svijeta pozivaju se da na 30 dana puste svoj brk. Cilj Movembera je izmijeniti percepciju i svijest o muškom zdravlju, a najviše o raku prostate, koji se često prekasno dijagnosticira. Puštanje brkova podsjeća muškarce da redovito odlaze na preglede, da se brinu o sebi i da nema mjesta sramu kada se govori o vlastitom zdravlju. Takvim podizanjem javne svijesti, smanjuje se broj smrtnih slučajeva od bolesti koje su se mogle spriječiti ranijim dijagnosticiranjem. Ukupno gledajući, iza karcinoma pluća, rak prostate je drugi uzrok smrtnosti kod muškaraca, a javlja se najčešće u dobi iznad 50 godina.

Movember je i u Hrvatskoj naišao na plodno tlo

Ova globalna akcija podsjeća i na ostale bolesti muškog spola, na one psihičke poput depresije, koja pogađa i „najveće muškarčine”.

Još od 2004. godine, nevladina organizacija Movember Foundation, podrijetlom iz Australije, organizira događaje i kampanje diljem svijeta u ime muškog zdravlja. Movember je i u Hrvatskoj naišao na plodno tlo, a u kampanjama su sudjelovali mnoga poznata lica, uključujući i hokejaše Medvešćaka, popularno zvane Medvjedi. Osim simboličnog puštanja brkova, Movember se u svijetu obilježava i raznim humanitarnim akcijama, maratonima, zabavama i snimanjem filmova od kojih najbrkatiji dobiva nagradu Moscar. Ova međunarodna humanitarna akcija završava odabirom najboljeg nositelja brka. Svi prihodi od akcije odlaze u zakladu „Movember“ koja pomaže rješavanju već spomenutih muških problema.

Zgodno je napomenuti da je Movember prošle godine privukao više od 1.9 milijuna sudionika. Zato, obrazujte vašu bolju polovicu i prijatelje, nagovorite ih neka puste svoj veličanstveni brk na svjetlo dana, barem u studenom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.