Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što je shiatsu i koje su blagodati te metode tretiranja tijela

2 min čitanja Objavljeno: 02.12.2014.

Ova drevna metoda tretiranja tijela već desetljećima oduševljava zapadnjake. Kombinirajući znanja japanskih i kineskih učenjaka kroz stoljeća, shiatsu nam dolazi u svom modernom obliku. Saznajte kako vam sve ova tehnika može pomoći u izazovima svakodnevice.

U Japanu je kao službena tehnika priznata još 1955. godine i od tada se širi ostatkom svijeta. U kvalitetnom obrazovanju stručnjaka za shiatsu osim tradicionalne kineske medicine, uči se i anatomija i fiziologija, a ono traje više godina. Shiatsu na japanskom doslovno znači pritisak prsta, iako se u stvarnosti izvodi i laktovima, stopalima, koljenima i dlanovima. Kada nas nešto boli ili se ozlijedimo, instinktivno se dodirujemo i pritišćemo to mjesto. Pojednostavljeno rečeno, tako funkcionira i shiatsu. Slično kao akupunktura ili akupresura, početna točka shiatsua je chi životna energija koja teče našim tijelom u mreži meridijana. Meridijani povezuju i naše unutrašnje organe s površinom tijela i našim najvećim organom: kožom. Za razliku od drugih tretmana baziranih na tradicionalnoj kineskoj medicini, shiatsu mnogo obuhvatnije tretira meridijansku energetsku mrežu našeg tijela. Cilj je uspostaviti energetsku ravnotežu tijela, stoga se tretiraju mjesta i putevi u kojima postoji manjak energije, odnosno višak. Terapeut prvo dodirom procjenjuje stanje određenih dijelova tijela i određuje dijagnozu, a zatim vrši tretman.

Shiatsu na japanskom doslovno znači pritisak prsta

Bitno je naglasiti da shiatsu nije masaža, već umijeće i metoda rada na tijelu koja ima snažno preventivno, ali i simptomatsko djelovanje. Kada smo kronično umorni, loše spavamo i životna ravnoteža nam je narušena, shiatsu nas rješava nakupljenog stresa i nebitnih informacija kojima smo okruženi. Shiatsu terapija služi kao nova početna točka našem živčanom sustavu.

Kako izgleda shiatsu tretman? Prije početka tretmana shiatsu praktičar će vas ispitati o zdravlju, o načinu života i emocijama kako bi stekao širi uvid u vaše životne okolnosti i tako prilagodio tretman vašim potrebama. Shiatsu tretman se provodi na strunjači na podu, preporučuje se lagana pamučna odjeća, a traje 60 minuta. Izbjegavajte stimulanse i hranu prije i poslije shiatsua. Nakon tretmana javlja se osjećaj opuštenosti, a učestalost potrebe za tretmanom ovisi o životnom stilu i varira od jednom tjedno do jednom mjesečno.

Shiatsu znalci tvrde da tehnika djeluje na sljedeće načine: smanjuje razinu stresa, a poboljšava emotivno i fizičko stanje, aktivira živčani sustav, razvija svijest o tijelu te pomaže kod menstrualnih bolova, migrena, bolnih leđa i drugih stanja.

Isprobajte ovu zanimljivu tehniku, ali imajte na umu da je shiatsu kompleksna vještina, dugo se uči, a praktičar mora biti osposobljen i certificiran kako bi se postigli željeni učinci.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.