Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što nam beba govori kroz plač i znakovni jezik beba?

1 min čitanja Objavljeno: 18.1.2017.

Komunikacija s novorođenčadi nije laka i o tome postoje brojne teorije. No, ne trebate ih uzimati zdravo za gotovo, ali vrijedi ih proučiti.

Australska operna pjevačica Priscilla Dunstan tvrdi da postoji pet zvukova koji prethode samome plaču, a koji odgonetavaju trenutačne potrebe bebe. Autorica ih naziva govorom beba, a sve o tome kako ga naučiti tumačiti dostupno je na internetu.

Plač nemojte ignorirati – teorije o tome kako bebe treba pustiti da se isplaču pokazale su se netočnima.

Međutim, u praksi, kada je riječ o raspoznavanju jezika beba, upitna je i razina stresa i krivnje u roditelja. Hoćemo li zaista neprestano u grču osluškivati svaki dječji zvuk? Možemo li to uopće? Kako se nositi s krivnjom ako ne možemo? Što ako se pokaže da ta teorija ne drži vodu?

Svima je jasno kakve potrebe može imati dojenče. Svode se na glad, sadržaj pelene, potrebu za blizinom, bolest ili uznemirenost vanjskim podražajima. Svaki će roditelj, bez obzira na to koju teoriju slijedi, provjeriti sve te faktore i učiniti najbolje što može da ih zadovolji ili otkloni.

Promatranjem dojenčeta uočit ćete razlike između načina na koji vaše dijete plače. Alarmantan plač, tj. vrištanje od boli, bolesti, straha, nikome neće promaknuti. Budite blizu, već vaša briga i reakcija na plač kod djeteta bude sigurnost. Plač nemojte ignorirati – teorije o tome kako bebe treba pustiti da se isplaču pokazale su se netočnima.

Neka će djeca rado komunicirati znakovnim jezikom prije nego što progovore. Razvile su ga psihologinje Acredolo & Goodwyn i utemeljile na znakovnome jeziku gluhih. Iako donosi neke dobrobiti – dijete se može izraziti na vama razumljiv način kad se to ne može verbalno učiniti, što otklanja frustraciju – nije potvrđena veza s rastom inteligencije, što se pokušava tržišno prikazati.

Semiotika nas okružuje, u njoj plivamo i svakodnevno se snalazimo. Zapitajmo se je li nešto što živimo postalo tržišna niša.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.