Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što poduzeti kad vas napadne prehlada?

2 min čitanja Objavljeno: 06.12.2018.

Bez obzira na to koliko se oni željni kuhanog vina, božićne glazbe i drugih zimskih radosti veselili ovom godišnjem dobu, čak i njima veselje može pokvariti prehlada, tipična boljka ovoga dijela godine. Kako se lakše nositi s prehladom, nešto je što želi naučiti svatko od nas.

Prehlada je oboljenje gornjih dišnih puteva, a mogućnost preventivnog cijepljenja protiv prehlade – ne postoji. Može se javiti i u drugim dijelovima godine, a uglavnom se manifestira kao višednevno pojačano lučenje sekreta iz sinusa i nosa te prolazi nakon nekoliko dana, bez visoke temperature. Kako nema konkretnih lijekova čije se uzimanje preporučuje u sklopu samoga liječenja, uglavnom se radi na ublažavanju simptoma i prevenciji.

Prehlada može biti popraćena i kašljanjem, a kao najefikasnija metoda olakšavanja disanja otežanog zbog sekretom zakrčenih dišnih puteva smatra se inhaliranje, koje je moguće provesti na različite načine i pomoću različitih otopina. Posebno osjetljive dijelove sluznice u kojima se vole nakupljati bakterije i virusi valja isprati izotoničnim otopinama kao što je Aqua Maris Hypertonic sprej za nos.

Po svom ljekovitom djelovanju poznati su i brojni začini, a kao posebno dobar u očivanju imuniteta ističe se cimet.

Mnogi u sezoni prehlade odlučuju minimizirati kontakt s osobama za koje sumnjanju da su oboljele, kao i izbjegavati odlaske na mjesta s većim brojem ljudi. Međutim, to najčešće nije rješenje jer se virusna oboljenja prenose zrakom, a pri tome su posebno „aktivna“ u zatvorenim i toplim prostorijama.

Umjesto izolacije, najbolji izbor borbe s potencijalnim zarazama je pojačana higijena. Perite redovito ruke, ne koristite tuđi pribor za jelo i piće te pokušajte ojačati imunitet, u sklopu čega je važno posegnuti za pojedinom hranom koja vam u postizanju tog cilja možete biti vrijedan saveznik. U osnaživače imuniteta standardno se ubrajaju neke vrste agruma, ali ima tu i različitog povrća, koje se tipično konzumira u zimskim mjesecima, poput raznih kupušnjača.

Po svom ljekovitom djelovanju poznati su i brojni začini, a kao posebno dobar u očivanju imuniteta ističe se i jedan od najomiljenijih zimskih začina – cimet. Naime, njegova ulja djeluju protuupalno pa je koristan u sprječavanju raznih upala izazvanih mikrobima. Stoga, posegnite za kuhanim vinom i mirisnim čajevima i recite prehladi NE već u startu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.