Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što ponijeti sa sobom na putovanje u egzotičnu lokaciju

2 min čitanja Objavljeno: 19.1.2015.

Daleka destinacija, osim novih iskustava i uzbuđenja, gotovo uvijek donosi situacije za koje nismo pripremljeni jer se radi o drugačijem svijetu od onog na kojeg smo naviknuli. Iz tog bi razloga bilo dobro pridržavati se korisnih savjeta, kako bi se što bolje pripremili za avanture koje vam donosi egzotična lokacija.

Prvo i osnovno: informirajte se! Većinu informacija morate nabaviti sami jer ovise o izabranoj zemlji. Prije puta obavezno se upoznajte s jezikom, valutom, opasnostima, rutama, vremenskoj prognozi itd. Provjerite pokriva li vaše putno zdravstveno osiguranje troškove zdravstvenih usluga koje ćete možda trebati na putu (liječenje u slučaju bolesti ili nesreće, liječenje u bolnici i sl.). Svakako ugovorite putno osiguranje koje odgovara odredištu vašeg puta. Provjerite trebate li se možda cijepiti protiv bolesti. Ukoliko putujete u Afriku ili Južnu Ameriku cijepljenje protiv žute groznice je obavezno. O preporučenim cijepljenjima protiv drugih bolesti možete odlučiti sami. Posavjetujte se s liječnikom i do mjesec dana prije puta kako biste na vrijeme saznali sve o bolestima koje prijete u zemlji koju namjeravate posjetiti i odlučite. Idealno bi bilo cijepiti se desetak dana prije no što krenete na put.

Što se tiče lijekova, ponesite dovoljne količine lijekova koje trošite i dodatne recepte s čitko ispisanim imenom lijeka i dozom. Obavezno uzmite lijekove protiv bolova i temperature. Sprej protiv uboda insekata s dugotrajnim djelovanjem neka bude prvi na listi! Pokušajte pronaći sprej posebno namijenjen egzotičnim lokacijama. Antiseptički sprej za dezinfekciju rana bi vam isto mogao zatrebati. Lavex sredstvo za dezinfekciju ruku savršeno će vam odgovarati u svakoj prilici jer omogućuje trenutačnu higijenu bez sapuna i vode. Bilo bi pametno uzeti i Carbomed tablete jer pomažu u slučaju proljeva, nadutosti i trovanja otrovom ili hranom. Od ostalih stvari najbitniji su: sredstvo za zaštitu od sunca (barem SPF 30), naočale, kapa ili šilterica, toaletni papir (ne s rolom, u listićima da uštedi mjesta) i vlažne maramice. Kvalitetne cipele i čarape vrlo su važne za ugodne i duge šetnje, isto kao i njihova rezerva, neočekivanih situacija će zasigurno biti, a takve stvari prve stradaju.

Budući da voda iz slavine u mnogim krajevima svijeta zbog svoje kvalitete nije za piće, uvijek pijte vodu iz netom otvorenih boca. Ako vam je to preskupo možete sa sobom uzeti tablete klora za pročišćavanje vode. Pazite ako u koktelima i pićima ima leda jer je on često zamrznuta voda iz lokalnoga vodovoda. Uvijek dvaput promislite prije no što se odlučite za hranu s ulice ili tržnice, može biti termički neobrađena. Suzdržite se od voća koje se jede neoguljeno ili nije oprano u higijenski sigurnoj vodi. Isto tako, pokušajte izbjegavati sladoled i mliječne proizvode. Nastojte ne hodati bosi po zemlji ili nepoznatim plićacima.

Kad ste već hrabro odlučili suočiti se sa stranim svijetom, dobro se informirajte i pripremite za iznenađenja koja vam možda donosi. Promatrajte, upijajte, naučite nešto novo, ali se i čuvajte kako biste se zdravi i ispunjeni vratili kući.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.