Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što sve trebate znati na pola trudnoće (20. tjedan)

2 min čitanja Objavljeno: 02.5.2016.

Stigli ste na pola puta, čestitamo! Dvadeseti tjedan trudnoće značajan je kao prekretnica i u dobivanju težine i promjenama na samoj bebi. Odradili ste formiranje, na redu je rast. Evo što morate znati.

Vaša beba sada je dugačka i do 25 centimetara, a teška oko 250 grama. Formirale su joj se uši tako da će prisluškivati sve vaše razgovore (ako ste namjeravali slušati Mozarta, sada je vrijeme da počnete!). Raste joj i prva kosica s kojom će se roditi, razvija se nos te rastu nokti, obrve i trepavice.

Nemoje da vas iznenadi povremena bol – od dvadesetoga tjedna nadalje, kukovi će vam se širiti, maternica vježbati, žgaravice dolaziti i prolaziti, disanje će biti izazovnije zbog manjka mjesta, a probava će se prilagođavati. Samo hrabro!

Ovo je razdoblje kada ćete zaista osjetiti trudnoću, i to u sasvim pozitivnome smislu. Naime, osjetit ćete onaj dugo iščekivati pokret svojega djeteta. Drugorotkinje će i prije znati prepoznati leptiriće u trbuhu kao kretanje bebe, ali ništa nije kao prvi put. To je poseban, dubok trenutak u kojemu mnoge žene prvi put zaista postanu svjesne da će biti majke.

Poslije dvadeset tjedana u Hrvatskoj je vrijeme za drugi redoviti pregled u trudnoći koji uključuje i besplatan ultrazvuk. Nemojte se iznenaditi ako potraje malo dulje nego prvi – liječnik sada, osim mjerenja, pregledava i sve organe, težinu i razvoj fetusa.

Naravno, tu je i još jedna slatka sitnica poput spola. Spolni organi sada su gotovo posve formirani i na ovome bi se pregledu trebalo moći odrediti spol djeteta. No, to će biti moguće samo uz suglasnost bebe – ne okrene li se u dobrome smjeru, ništa od toga! Svakako unaprijed odlučite želite li znati spol svojega djeteta već sada i to svome liječniku naglasite prije početka pregleda.

Trudnički trbuh koji se do sada tek malo vidio sada krasi ispupčen pupak jer je tu sada vrh maternice. U ovome razdoblju napredovat ćete u težini, i do pola kilograma tjedno, stoga je dobro pripaziti da ne dobijete previše kilograma jer u trudnoći višak – boli! Hranite se uravnoteženo i unosite dovoljno željeza.

Posebnu pozornost obratite na svoju kožu – ona se sada vrlo intenzivno rasteže i valja je svakodnevno njegovati kremama i uljima koji će ublažiti nastanak strija. Strije se pojavljuju u vezivnome tkivu tako da ih kreme ne mogu sasvim spriječiti, ali ih mogu mrvicu smanjiti, a masaža kojom se krema nanosi svakako pomaže.

Nemoje da vas iznenadi povremena bol – od dvadesetoga tjedna nadalje, kukovi će vam se širiti, maternica vježbati, žgaravice dolaziti i prolaziti, disanje će biti izazovnije zbog manjka mjesta, a probava će se prilagođavati. Samo hrabro!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.