Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što sve trebate znati o rodiljnom dopustu

2 min čitanja Objavljeno: 16.12.2014.

Tijekom zadnjih nekoliko godina, zakon o rodiljnom dopustu se više puta mijenjao. Mnogi novi roditelji lako se izgube u zakonskim propisima i zastarjelim informacijama na internetu o rodiljnim i roditeljskim potporama. Kakva su vaša roditeljska prava i naknade, saznajte ovdje.

Za početak, sva prava propisana Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama mogu ostvariti samo roditelji koji imaju reguliran status u obaveznom zdravstvenom osiguranju HZZO-a. Sada ćemo sažeto prikazati osnove koje trebate znati o navedenom zakonu.

Prema najnovijoj verziji zakona, zaposleni roditelj, odnosno majka, može koristiti rodiljni dopust od najranije 45. dana prije očekivanog poroda, do najviše 6. mjeseca djetetova života. Od toga, obavezni rodiljni dopust traje od 28. dana prije očekivanog poroda, do 70. dana nakon rođenja. Što se tiče novčane potpore, tijekom korištenja rodiljnog dopusta, osoba ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice za naknadu plaće. Drugim riječima, roditelj dobiva puni iznos plaće koju inače prima. Kako biste ostvarili ovu potporu, morate imati navedeni staž od 12 mjeseci neprekidno ili bar 18 mjeseci u dvije godine. Ako ovi uvjeti nisu ispunjeni i dalje imate pravo na potporu, ali u iznosu od 50% proračunske osnovice, odnosno 1663 kune. Do potvrde za rodiljni dopust ćete doći uz pomoć vašeg izabranog ginekologa, koji će vam izdati izvješće o privremenoj nesposobnosti za rad.

Za naše tate, značajno je da majka može dodatni rodiljni dopust (nakon 70. dana), djelomično prenijeti na oca. Dakle, ako se roditelji tako dogovore, otac može koristiti preneseni dodatni rodiljni dopust do 6. mjeseca bebinog života.

Osim samog rodiljnog dopusta, na raspolaganju su još neki oblici vremenskih potpora: rad na pola radnog vremena, stanka za dojenje, posvojiteljski dopust i druge.

Kako bismo još malo razjasnili terminologiju, spomenimo da uz rodiljni dopust postoji i roditeljski dopust, kojeg u pravilu koriste oba roditelja i to svaki u jednakom trajanju od 4 ili 15 mjeseci, ovisno o broju rođene djece. Ako se roditelji dogovore da samo jedan koristi roditeljski dopust, može ga koristiti u trajanju od 6 do 30 mjeseci.

Spomenimo i to da postoje tri glavne kategorije korisnika ovih naknada: to su zaposleni i samozaposleni roditelji, zatim roditelji koji drugačije ostvaruju dohodak, poput poljoprivrednika te nezaposlenih, a treća kategorija su roditelji izvan sustava rada. Bitno je da za svaku kategoriju korisnika vrijede drugačija pravila o vremenskim i novčanim potporama.

U svakom slučaju, saznajte što više kako biste ostvarili maksimum od svojih prava. Na internetu je dostupan čitav tekst zakona, a korisne informacije za svaku kategoriju pronaći ćete i na stranici HZZO-a (http://www.hzzo.hr/rodiljne-i-roditeljske-potpore). Za jasniji uvid u vremenske i novčane potpore te specifičnosti i posebne uvjete, pogledajte i shemu na početku stranice.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.