Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Što znači biti tata

2 min čitanja Objavljeno: 15.3.2019.

Biti tata znači mnogo toga što niste mogli ni zamisliti ikada prije nego što je dijete došlo na svijet. Svi oni mudri savjeti koje ste nekada slušali čine se potpuno beskorisnima kada na scenu stupi prava situacija. Postoje mnoge zablude o tatama, stoga ću se pokušati osvrnuti na neke.

Tata (ne) spava kao beba

Biti tata znači biti konstantno budan. Nemojte da vas gnjave pričama da tata najviše spava jer to jednostavno nije istina. Prvih 10 mjeseci gotovo uopće nisam spavao, no sve te faze prođu. Mama je važna jer najčešće hrani bebu, ali tatin zagrljaj i pjesmica jednako su važni. Tata je ona cigla u temelju koja se ne vidi, ali bez koje bi se kuća srušila. Možda.

Tata popušta

Kada je riječ o odgoju, tate su često na lošem glasu kao glavni popustljivci. Eto još jedne zablude. Dok se ja trudim da naše dijete ima raspored gledanja crtića, da jede uvijek u sjedalici za hranjenje, da ne hoda dok gricka hranu i slično, mama se toga baš i ne pridržava.

Tatama nije teško

Možda je najveća zabluda upravo ona da je mami teško kada beba dođe na svijet, dok se mi tate zabavljamo i uživamo u lunaparku. Tatama je užasno teško. Navikavamo se na potpuno nov način života, na to da mama nema više toliko vremena za nas te na činjenicu da smo zajedno napravili nešto potpuno čudesno. I to je užasno teško. Svakog dana i svake sekunde pokušavaš se prilagoditi.

Tate su tate

Svi znamo onu poznatu: “…Ok, ali mama je mama.” Isto tako, i tata je – tata. Mame mogu mnogo, mame uvijek mogu i više nego što su mislile da mogu. To ne znači da mi ne možemo. Možda ne dojimo, ali imamo više razumijevanja za sve one male spačke. Možda nismo nježni kao mama, ali znamo smisliti najzabavniju igru s običnom kutijom. Mame su nezamjenjive u nekim stvarima, ali su isto toliko nezamjenjivi i tate.

Ne dopustite da vam sole pamet izlizanim frazama kako mama i tata nisu ravnopravni. Otac si onoliko koliko se uključiš u život svojega djeteta. Biti tata znači biti prisutan, moći i kada misliš da ne možeš i pobrinuti se da najslađi osmijeh uvijek bude na licu. Sretan vam Dan očeva!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.