Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Studentski život bez stresa

2 min čitanja Objavljeno: 23.9.2015.

Nebrojeni su oni kojima su studentski dani zauvijek promijenili život, pogotovo ako su se zbog studija otisnuli u avanturu koju donosi novi grad, novi ljudi i nove životne navike. No, takve značajne promjene donose sa sobom i mnoge stresne situacije. Kako novim studentima pomoći da im korak u studentski život prođe što uzbudljivije, sa što manje stresa, pročitajte u nastavku.

Preseliti se u drugi grad, ostaviti obitelj, prijatelje, a možda i prvu ljubav, nikako nije lako, pogotovo stoga što budući student mora svakodnevno po nekoliko sati posvetiti koncentriranom slušanju na predavanjima ili vježbama, a nakon toga još i sve odslušano ponoviti kod kuće. Zbog svega toga donosimo nekoliko savjeta za studente početnike, na koje im je važno skrenuti pozornost kako bi im studentski život počeo što glatkije.

Dobro je informirati se i o drugim važnim stvarima u gradu u koji se odlazi na studij – primjerice, javni prijevoz, pozicije i cijene studentskih restorana, studentske udruge, lokacije važnih biblioteka i drugih studentskih objekata kao što su studentski centri i domovi zdravlja specijalizirani za zdravstvenu zaštitu studenata.

Prije odabira pravog studija student treba znati i moći procijeniti i neke druge važne stvari: financijske mogućnosti sebe i svoje obitelji, vlastite životne navike i potrebe te koje su mu uopće opcije “na stolu”, pogotovo kad je riječ o smještaju, koji je, osim samoga studija, jedna od najvećih i najvažnijih briga studenata. Stoga je nužno pravodobno se informirati o mogućnostima smještaja u gradu u kojemu namjerava studirati. Pritom je važno saznati postoje li tamo studentski domovi ili hosteli koji pružaju mogućnost povoljnoga smještaja studentima, kakav smještaj i po kojoj cijeni nude te ako ih nema, kolika je prosječna cijena najma stana ili sobe te kakva je ponuda.

Važno je na vrijeme ustanoviti kakav si smještaj može priuštiti, odnosno kakav zapravo treba. Neki ni uz najveći trud nisu u mogućnosti dijeliti sobu u studentskome domu, dok drugi na vrijeme moraju osvijestiti činjenicu da im je to možda jedini izbor. U svakom slučaju, pravodobno informiranje i promišljanje o mogućnostima smještaja zasigurno će umanjiti stres njegova pronalaska.

Svakako je dobro informirati se, bilo preko potencijalnih poznanika ili različitih foruma i drugih internetskih alata, i o drugim važnim stvarima u gradu u koji se odlazi na studij – primjerice, javni prijevoz, pozicije i cijene studentskih restorana, studentske udruge, lokacije važnih biblioteka i drugih studentskih objekata kao što su studentski centri i domovi zdravlja specijalizirani za zdravstvenu zaštitu studenata.

Naravno, ako za to postoji mogućnost, poželjno je i prije prvoga dana na sveučilištu povezati se s budućim kolegama, cimerom ili drugim studentima iz vlastitoga kraja – osim što se novi student u početku neće osjećati usamljeno, povezanost s drugima, a posebno onima iz rodnoga kraja, pruža i brojne druge prednosti kao što je, primjerice, mogućnost zajedničkog prijevoza do rodnoga grada ili lakšeg slanja različitih pošiljki.

Međutim, neovisno o tome koliko se student dobro snašao ili informirao na samome početku studija, važno je da tijekom prvih nekoliko mjeseci života u novome gradu ima osiguranu stabilnu i konstantnu podršku – neovisno o tome znači li to da će imati osobu koju će moći nazvati kad mu bude teško i počne sumnjati u vlastite sposobnosti, ili kad jednostavno bude trebao savjet koji program za pranje rublja izabrati na perilici rublja u iznajmljenom stanu u koji se netom doselio.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.