Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Sve o fontaneli

2 min čitanja Objavljeno: 03.3.2014.

Određeni predjeli bebine glave, koji često brinu mnoge roditelje, ustvari nisu toliko osjetljivi. Olakšavaju porod i dobar su indikator određenih zdravstvenih stanja vašeg djeteta. Upoznajte se s fontanelama!

Dio bebine glavice s kojom majke rukuju posebno pažljivo jest fontanela. Radi se o membranama, napravljenih od čvrstog vezivnog tkiva, koje spajaju kosti lubanje. Ukupno postoji šest fontanela, četiri manje su smještene sa strane, prednja fontanela se naziva „velikom“, a stražnja „malom“. Velika ima oblik romba i oko dva i pol centimetara duljine, a zatvara se do 24. mjeseca bebinog života. Mala fontanela nalazi se na zatiljku, trokutastog je oblika, velika je oko pola centimetra i zatvara se do šestog mjeseca. Sam naziv fontanela potječe od latinske riječi “fonticulus” što znači izvor ili malena fontana. Da se odmah razjasni, fontanela nije tako osjetljiva kao što neki misle. Sasvim je u redu pristupati joj kao i ostalim dijelovima bebine glave.

Fontanele svojom feksibilnošću daju mozgu prostora za rast

Uloge fontanele su mnogobrojne. Tokom evolucije ljudska zdjelica se smanjila. To nam je omogućilo da hodamo uspravno, ali je otežalo porod. Fontanele prvenstveno služe tome da glavica lakše prođe kroz porođajni kanal. Ponekad nam nakon poroda dječja glava može izgledati pomalo šiljasto, međutim, nekoliko dana kasnije sve je u redu. Fontanele se vrate u početnu poziciju. Njihova druga bitna uloga je da omogućuju izjednačenje krvnog pritiska u glavi. Svojom fleksibilnošću daju mozgu prostora za rast. Nadalje, fontanela propušta ultrazvučne valove i tako omogućuje jednostavan pregled bebinog mozga. Zgodno je napomenuti da glava raste i nakon zatvaranja fontanela, a šavovi između pločica kostiju lubanje u potpunosti zarastaju tek oko dvanaest godina. Spomenimo još da se stapanje svih kostiju lubanje u jednu odvija tek nakon dvadesete godine života!

Ako primijetite da bebi fontanela pulsira, to je savršeno normalno. Fontanela zna biti ispupčena kada beba plače, što je isto u redu. Ako je fontanela pak uvučena, to može značiti dehidraciju. Dajte bebi vode, ali se za svaki slučaj javite liječniku. Stalno ispupčena fontanela može ukazivati na povećan pritisak, ako to primijetite žurno se obratite liječniku. Za svako stanje koje duže vremena odudara od normalnog, uvučenost ili ispupčenost, kontaktirajte liječnika. Relativno je česta pojava “zaležane glavice”. No, ako beba često mijenja položaje, a glavica je i dalje spljoštena, možda je riječ o rahitisu, tj. o manjku vitamina D. Ali ne uzrujavajte se, ova stanja su prilično rijetka. Većina djece oko druge godine dobije lijepu okruglu glavicu nad kojima njihove majke još dugo vremena budno bdiju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.