Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Tegobe na koje upućuje pretjerana zimogroznost

2 min čitanja Objavljeno: 11.12.2017.

Za hladnijeg vremena normalno je da nam zebu prsti na rukama i nogama, no, ako su nam ruke i noge konstantno hladne, to može upozoravati i na neke zdravstvene probleme. Na koje sve tegobe upućuje pretjerana zimogroznost, saznajte ovdje.

Ako su vam ekstremiteti, posebno prsti, hladniji tijekom cijele godine, a dolaskom zime bivaju toliko ledeni da čak i nisu uobičajene boje već postaju ljubičasti ili čak bijeli, moguće je da imate problema s cirkulacijom, odnosno poremećaje u radu srčano-krvožilnog sustava. Zbog slabije cirkulacije krvi u krajnje dijelove tijela, oni se hlade, a kako s manje krvi pristiže i manje kisika, u okolnom tkivu dolazi do takozvane cijanoze, odnosno promjene boje tkiva zbog povećane količine ugljičnog dioksida koji ne odlazi iz tog tkiva svojim uobičajenim tempom.

Ako sumnjate na probleme s cirkulacijom izazvane nepravilnim funkcioniranjem srčano-krvožilnog sustava, svakako se javite svojem liječniku. Slaba cirkulacija može postati kronična, a njezine posljedice mogu se očitovati i kao trajne promjene kože i tkiva na ekstremitetima, primjerice, ulceracija ili nekroza okrajina, slične onima kakve se događaju u slučajevima teških ozeblina.

Do takvih naglih promjena može doći i zbog „alergije na hladnoću“ iza koje se zapravo krije Raynaudov sindrom. Taj sindrom karakterizira trenutačna, vrlo jaka reakcija na hladnoću, ponekad već samo uz dodir nekog hladnog predmeta.

Zbog slabije cirkulacije krvi u krajnje dijelove tijela, oni se hlade, a kako s manje krvi dolazi i manje kisika, u okolnom tkivo dolazi do takozvane cijanoze, odnosno promjene boje tkiva zbog povećane količine ugljičnog dioksida koji ne odlazi iz tog tkiva svojim uobičajenim tempom.

Lošija cirkulacija može se popraviti, a najbolje je to učiniti unosom vitamina i minerala koji mogu pomoći u boljoj prokrvljenosti organizma. Pritom se u prvome redu misli na kure prirodnim sokovima bogatim željezom i vitaminom C, poput soka od kupine, borovnice, višnje ili drugog svježeg crvenog voća i povrća (npr. cikle). Ako niste ljubitelj tog voća i povrća, minerale i vitamine možete osigurati i konzumacijom različitih bezreceptnih pripravaka, a mnoštvo korisnih sastojaka koji vam mogu pomoći pronaći ćete i u probiotskim dodacima prehrani kao što su Alfabiotik ili Normia.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.