Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Toplim čajem protiv ljetnih vrućina

2 min čitanja Objavljeno: 08.8.2017.

Piti vruć napitak dok je vani gotovo 40 stupnjeva!? Možda u prvom trenu zvuči suludo, ali zapravo neke drevne kulture, poput indijske ili arapske, već tisućama godina prepoznaju ispijanje toplog čaja kao učinkovit način rashlađivanja organizma. U čemu je stvar?

Za razliku od nas Europljana, koji ljeti najviše tražimo osvježavajuća, mahom ledena pića, Arapi i Indijci, unatoč vrlo vrućoj klimi u kojoj žive, čak i na vrlo velikim vrućinama radije ispijaju šalicu vrućeg čaja. To vam je možda čudno, no činjenica je da unošenjem tople tekućine receptori na našem jeziku šalju mozgu poruku da je u organizam ušlo nešto vruće te da je potrebno uključiti naš urođeni mehanizam za hlađenje – znojenje. Pa, iako ni znojenje nije ljetna pojava koja pretjerano oduševljava, barem pomaže da se naše tijelo rashladi. Upravo je zbog toga dobro piti čaj: naime, tijekom znojenja gubi se i dio minerala prijeko potrebnih za zdravo funkcioniranje našeg organizma, a ispijanje čaja pomaže u njihovu nadoknađivanju.

Tijekom znojenja gubi se i dio minerala prijeko potrebnih za zdravo funkcioniranje našeg organizma, a ispijanje čaja pomaže u njihovu nadoknađivanju.

Primjerice, zbog pojačanog znojenja izlučuju se kalij i sol, a ako vam nisu pri ruci kvalitetni izotonični napici kojima ćete nadoknaditi izgubljene minerale, ispijanje čaja svakako će vam u tome pomoći, čak i ako ste čaj odlučili ohladiti. Ledeni čaj koji ste doma napravili možda vam neće jednako kao onaj topli pomoći u regulaciji tjelesne temperature, ali će vam svakako pomoći da tijelo ponovno opskrbite važnim mineralima i vitaminima.

S obzirom na to da nas vrućine često čine nervoznima – zbog njih ponekad ne možemo spavati niti jesti – dobro je odabrati biljni čaj s umirujućim djelovanjem, poput kamilice ili matičnjaka. No, Holyplant linija vrhunskih čajeva koje možete bez recepta nabaviti u gotovo svakoj ljekarni, u svojoj liniji ima i brojne druge biljne čajeve ili čajne mješavine. Stoga – ne oklijevajte posegnuti za šalicomzdravog, toplog, čajnog napitka, čak i kada se čini da je temperatura znatno prikladnija za neka potpuno drukčija, mnogo hladnija pića.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.