Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Treba li djecu uključiti u kućanske poslove?

2 min čitanja Objavljeno: 27.3.2018.

Bez obzira na perilice posuđa, perilice rublja i pekače kruha, djeca su dio obitelji i trebaju u njoj imati svoje mjesto i po obvezama. Uz to, aktivnim uključivanjem djece u kućanske poslove odgajamo ih u samostalne ljude koji umiju živjeti sami.

Koliko samo puta prosječni roditelj pada s nogu dok u kasni noćni sat stavlja posuđe u perilicu posuđa i skuplja prljavo rublje po cijelome stanu, spotičući se usput o igračke? Barem jednom dnevno, ako ćemo biti iskreni, osobito ako je riječ o obitelji s više djece.

A koliko puta čujemo da djeca ne žele raditi kućanske poslove? Više nego jednom dnevno, osobito ako smo roditelji. Za to imamo zahvaliti jedino – sebi. Djeca u bilo kojoj dobi – predškolci, pubertetlije ili adolescenti – neće se ni potruditi raditi nešto što nije pretjerano zanimljivo, a kućanski poslovi to nisu, osobito ako smo im upravo za te poslove tisuću puta rekli – da to ne mogu ili ne smiju?

Imajte na umu da se dobre navike ne stječu promatranjem, nego praksom.

Stoga, kad vaš trogodišnjak želi stavljati rublje u perilicu rublja, vi to pretvorite u lekciju o bojama (a zatim i u lekciju o odvajanju rublja po bojama) i radite to s njim barem jednom tjedno. U roku od nekoliko godina, čestitamo: imate dijete koje umije oprati rublje, razumije koliko to vremena i napora iziskuje te ima to naviku činiti barem jednom tjedno. Isto vrijedi za svaku kućansku aktivnost.

Dobro odgojena djeca ne rastu u vrtiću, a tajne supermoći čišćenja i kuhanja ne uključuju se same od sebe u sedmoj ili četrnaestoj godini. Ako djetetu ne dopustite da se bavi kućanskim poslovima jer je premaleno, jer nema živaca, jer ćete vi to brže i bolje… to je vaš izbor. Imajte, međutim, na umu da se dobre navike ne stječu promatranjem, nego praksom.

Marija Montessori osmislila je tablicu kućanskih poslova po dobi djeteta koja počinje od druge godine. Lišite li dijete takvoga posla, lišili ste ga mogućnosti da usvoji cijeli niz vještina koje svaka odrasla osoba treba imati, i spriječili da sudjeluje u kućnom životu, koje je izvor samopouzdanja.

Radite li kućanske poslove zajedno, razvijate radnu etiku i duh zajedništva u djece. Pođite od onih jednostavnih, i ne zaboravite ulagati jednako truda kao i oni u njih. Tako ćete i primjerom i praksom pripremiti djecu za dostojanstven samostalan život.

Tablica kućnih poslova primjerenih po dobi djeteta (Montessori metoda):

2-3 godinespremiti igračke u kutiju, složiti knjige na policu, odložiti prljavu odjeću u košaru za prljavo rublje, složiti svoju odjeću, donijeti pelene i maramice, obrisati prašinu s podnih daski
4-5 godinaspremiti igračke, pospremiti krevet, zaliti kućne biljke, pripremiti jednostavni sendvič, pospremiti kuhinjski stol, obrisati i pospremiti posuđe
6-7 godinapokupiti smeće, složiti ručnike, isprazniti perilicu posuđa, razvrstati čarape, grabiti lišće, oguliti krumpir i mrkvu, zamijeniti rolu wc papira
8-9 godinanapuniti perilicu posuđa, zamijeniti žarulju, objesiti i složiti čisto rublje, obrisati prašinu, pospremiti namirnice, prošetati psa
10-11 godinaočistiti kupaonicu, usisati tepihe, očistiti radne površine, temeljito očistiti kuhinju, pripremiti jednostavan obrok, unijeti poštu
12 i više godinaoprati i usisati automobil, obojiti zid, kupiti namirnice, ispeći kolač ili kruh, oprati prozore, glačati odjeću, čuvati mlađu sestru i braću

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.