Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Treba li tata biti stroži od mame?

1 min čitanja Objavljeno: 24.9.2018.

Moj stav oduvijek je bio da ne postoji podjela uloga kada je riječ o roditeljstvu jer je ono timski rad. Nema stvari koje tata mora ili mama mora. Ipak, postoje situacije u kojima je tata često odlučniji od mame, no ne mora nužno biti i stroži.

Naše je društvo tijekom povijesti bilo takvo da je tata predstavljao glavu obitelji, strogoću i nekoga tko ne dopušta sve djetetu. To je zastarjelo, a uloga oca danas se znatno promijenila. Strogoća je ružna i odbojna, ali dijete treba naučiti poštovati pravila bez razmišljanja i loših emocija te nikada neće biti potrebe za strogoćom. Svako dijete počinje od nule, ono ne poznaje pravila koja vrijede u ljudskim zajednicama, što znači da ih neće lako usvojiti ako roditelji ne budu odlučni.

Svako dijete počinje od nule, ono ne poznaje pravila koja vrijede u ljudskim zajednicama.

U prvim godinama života našega sina, on je bio više vezan uz mamu jer ga je godinu dana ona najviše hranila, presvlačila i uspavljivala. Kada je malo poodrastao, prohodao i počeo govoriti, njegovo ponašanje znatno se mijenjalo kada je ona bila u blizini, više je cendrao i plakao, a ona mu je popuštala. S druge strane, ja mu nisam popuštao kada je imao neke hirove jer sam želio da shvati kako neke stvari jednostavno ne može dobiti onda kada je on zamislio i da svijet tako ne funkcionira. Ne smatram da sam bio strog, bio sam koristan svome sinu i naučio ga lijepom ponašanju razgovorom, objašnjenjima i odlučnošću.

Ne samo da tata ne mora biti stroži od mame, nego nitko ne treba biti strog. Potrebno je malo usklađivanja i odabir prave strategije. Kada se sve sinkronizirano radi, mnogo je lakše odgojiti dijete na ispravan način. Nikada nema razloga ni povoda za vikanjem ili  prijetnjama, tako da sve ostalo vrijeme ovoga svijeta možete usmjeriti na uživanje sa svojim djetetom, ljubav i sreću. To je u biti sve što nam svima i treba.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.