Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Trudnoća u zrelijoj dobi

2 min čitanja Objavljeno: 11.11.2015.

Mnogi su mitovi i strahovi vezani za trudnoću u poznijim godinama. Začeti dijete u tridesetima ili četrdesetima nekoć je bilo skandalozno, a u pedesetima čak nemoguće, ravno čudu. Danas su “stare” trudnice gotovo pravilo.

Unatoč tome, ta nimalo laskava etiketa – “stara” trudnica – koju porodničari u Hrvatskoj lijepe svakoj trudnoj ženi starijoj od 27 godina, a koja se temelji na starim istraživanjima prema kojima u toj godini počinje silazna putanja ženske plodnosti, i dalje se upotrebljava.

Istraživanja pokazuju da zrelije trudnice manje pate od nekih trudničkih tegoba, poput strija, bolnih leđa i proširenih vena, nego trudnice u ranim dvadesetima, a kao majke su uspješnije, staloženije te imaju bolji odnos sa svojom djecom.

Recentna istraživanja pokazuju da žene starije od 27 godina i dalje mogu najnormalnije začeti, jednako kao i one mlađe, samo im treba – više vremena. A i same žene danas su si sklone uzeti više vremena jer majčinstvo nakon 40. više nije ni bauk niti tabu. Još prije 15 godina najbrojnije su trudnice bile žene u dobi između 25 i 29 godina, a danas većina žena rađa između 31. i 34. godine života. Osim toga, u posljednjih četvrt stoljeća, čak 30 posto žena starijih od 35 godina odlučilo je postati majkom – nakon što su dovršile obrazovanje, proputovale svijetom, zabavile se i izgradile karijeru.

Znatni pomaci na području potpomognute oplodnje pridonijeli su ne samo liječenju neplodnosti, nego i tome da se više žena usudi zatrudnjeti nakon 40. godine života, pa makar i uz mrvicu stručne pomoći. Od 2000. godine taj se broj, prema istraživanjima u SAD-u, povećao za nevjerojatnih 40 posto. Stoga ne iznenađuje što majčinstvo u zrelijoj dobi više zaista nije nikakvo čudo.
Kad je riječ o trudnoći, danas znamo da je važnije u kakvoj je žena fizičkoj formi i koliko pazi na svoju prehranu, nego koliko godina ima. Štoviše, istraživanja pokazuju da zrelije trudnice manje pate od nekih trudničkih tegoba, poput strija, bolnih leđa i proširenih vena, nego trudnice u ranim dvadesetima, a kao majke su uspješnije, staloženije te imaju bolji odnos sa svojom djecom.

Unatoč tome što su majke u ranim dvadesetima agilnije na nogama, otpornije na umor i po godinama bliže svojoj djeci, majke u zrelijim godinama samouvjerenije su i informiranije o odgoju. Istraživanja pokazuju da su zrelije majke uspješnije dojilje te da su njihova djeca dojena dulje. Kako su već ostvarile svoje financijske ciljeve, nisu pod tolikim pritiskom da se što prije vrate u poslovni svijet. To im omogućuje da se potpuno posvete djetetu, budu strpljive u odgoju te da mnogo komuniciraju sa svojom djecom, što dovodi do većega samopouzdanja i kod majke i kod djeteta.

Naravno, vrijeme i dalje čini svoje i jajne stanice stare, zajedno s cijelim tijelom pa se plodnost uistinu smanjuje, ali tek nakon 37. godine života. Iako nakratko misteriozno poraste – u 39. godini, izazivajući brojne iznenadne trudnoće u toj dobi. Ipak, ako planirate rađati sa 38 ili više godina, svakako se savjetuje sa svojim ginekologom. Pripremite tijelo i ne zaboravite: nakon 42. godine u Hrvatskoj se tretmani za potpomognutu oplodnju ne financiraju putem javnoga zdravstva, osim u iznimnim slučajevima.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.