Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Upala mjehura – prepoznati, liječiti, spriječiti

2 min čitanja Objavljeno: 03.2.2014.

Upala mjehura ili cistitis vrlo je neugodna i česta infekcija s kojom se većina žena susretne tijekom života jer su one, zbog svoje fizionomije, učestaliji kandidati od muškaraca. Upale mogu biti različitog intenziteta, a posljedice variraju od onih blažih do vrlo ozbiljnih.

Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura koja je u 90% slučajeva izazvana Escherichiom coli, bakterijom koja se inače nalazi u debelom crijevu, a kada dospije u mjehur i mokraćovod i tamo se razmnoži, izaziva infekciju. Simptome ćete odmah prepoznati zato što se upala u pravilu vrlo brzo i naglo razvija. U najvećem broju slučajeva javlja se pečenje, bol ili osjećaj pritiska pri mokrenju, pojačana potreba za mokrenjem, krv u mokraći ili mutna mokraća neugodnog mirisa. Može se javiti i jaka, neprestana bol u središnjem dijelu zdjelice, bol tijekom ili nakon spolnog odnosa, kao i povišena temperatura. Blage upale sami možete sanirati, ali ako primijetite da vam se stanje rapidno pogoršava, nemojte čekati, već hitno posjetite liječnika jer može doći do ozbiljnih komplikacija pa i do upale bubrega. Trudnice posebno moraju biti pažljive ako se razvije upala mjehura, jer su sklonije komplikacijama, pa se zbog toga preporučuje da se bez odgađanja jave liječniku.

Izbjegavajte tijesnu odjeću i birajte donje rublje od prirodnih materijala

Što možete učiniti sami, bez primjene antibiotika, ako su vam simptomi podnošljivi i ne stvaraju veće probleme u svakodnevnom životu? Za početak, pijte puno tekućine (dakako ne alkohola ili gaziranog) jer ona pomaže ispiranju bakterija iz urinarnog trakta i sprečava njihovo brzo razmnožavanje. Popijte čašu vode ili čaja svakih sat vremena. Najbolje rješenje svakako je Holyplant urološki čaj koji sadrži sve biljke tradicionalno poznate po svom blagotvornom djelovanju na urološki sustav: listove medvjetke, kilavice, paprenu metvice, te korijene zečjeg trna, peršina i sladića. Čaj djeluje uroantiseptički i preporučuje se protiv bakterijskih i drugih upala mokraćnog mjehura, kao samostalna terapija ili nastavak terapije antibioticima te kao prevencija upale u osoba s osjetljivim mokraćnim putevima.

Kada smo već kod prevencije, ako ste im skloni i često trpite upale mjehura, par savjeta će vam pomoći u njihovom sprečavanju. Pravilna intimna higijena vrlo je važna. Svakako izbjegavajte uporabu antibakterijskih sapuna i pjenušavih kupki jer mogu nadražiti mokraćne puteve i potaknuti bakterijsku upalu. Također izbjegavajte tijesnu odjeću i birajte donje rublje od prirodnih materijala. Oni upijaju sekret i ne stvaraju vlažnost i temperaturu pogodnu za razmnožavanje mikroorganizama. Često pijte čajeve koji djeluju antibakterijski, kao npr. čaj ili sok od brusnice i borovnice.

Za kraj, čuvajte se hladnoće. Ne sjedite u hladnoj prostoriji, toplo se odjenite i utoplite trbuh, donji dio leđa i noge. To je najbolji savjet za sve u ove hladne dane.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.