Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Važnost oralnoga zdravlja u trudnoći

2 min čitanja Objavljeno: 13.5.2018.

Dentalno zdravlje u trudnoći može biti izazov, no s obzirom na to da je dentalni pregled gotovo standardna praksa u njezi trudnica u Hrvatskoj, zubari u nas ne paničare kad im na zubarski stolac zasjedne žena s trudničkim trbuhom.

Ipak, savjetuju da je bilo kakve zahvate najbolje raditi u drugom trimestru trudnoće. Primarno, zubari žele vidjeti trudnicu u drugom trimestru jer je to razdoblje kada u većine trudnica završava period jutarnjih mučnina koji je obično praćen čestim povraćanjem.

Zbog toga te zbog povećane potrebe za slatkim i činjenice da većina žena dok balansira početak trudnoće, posao i mučninu, jednostavno zaboravi dobro oprati zube baš svaki put nakon što mora posegnuti za vrećicom, dolazi do povećane bolesti zuba. Želučana kiselina nagriza zube, koji onda lakše i brže propadaju – brže gube minerale i podložniji su karijesu.

Kao i svi drugi sustavi u tijelu, usta i zubi u trudnoći podložni su mnogim stanjima koja donose hormonalne promjene.

Iako se to lako sredi u drugom trimestru – jer dentalne intervencije nije potrebno odgađati tijekom trudnoće – trudnice koje muči žgaravica u trećem trimestru također trebaju preventivno posjetiti zubara.

Kao i svi drugi sustavi u tijelu, usta i zubi u trudnoći podložni su mnogim stanjima koja donose hormonalne promjene. Uloga visokog estrogena u krvi već odavno je priznata kao uzročnik gingivitisa, odnosno krvarenja desni. Od njega pati gotovo 70 % trudnica i najuobičajeniji je dentalni problem u trudnoći, a pridonose mu i promjene u sastavu sline u trudnica. Pasta s fluorom, zubni konac i redovita higijena pomažu, kao i redoviti posjeti zubaru.

Ako ste mislili da vitamin C morate uzimati samo zbog imunološkog zdravlja, u trudnoći on ima još jedan zadatak: smanjiti mobilnost zuba, što se također pojavljuje u trudnoći, opet zbog hormona.

U trudnoći se znaju javiti i male izrasline, poput malina između zuba. Iako ih se naziva trudničkim tumorima, nisu maligne pa se nakon rođenja djeteta, same povuku. No, one koji baš jako smetaju, zubar će s lakoćom odstraniti.

U plan za drugi trimestar svakako stavite posjet zubaru, ne bojte se tražiti da vaš ginekolog i vaš zubar komuniciraju da biste ostvarili najbolju moguću njegu i usudite se s velikim trbuhom namještati kako god vam je najugodnije na zubarskome stolcu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.