Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Važnost pravilnog čišćenja kože lica

3 min čitanja Objavljeno: 03.12.2015.

Tržište kozmetičkih i farmakoloških proizvoda rapidno se razvija, doslovno iz dana u dan, pa ako niste mag u tom području, vrlo se lako izgubiti u pojedinim pojmovima i kraticama. Tako su se na tržištu pojavile različite BB i CC kreme. Često se o njima priča kao o revolucionarnim proizvodima u svijetu kozmetike, a zapravo na prvu i nije najjasnije što se krije iza tih simpatičnih kratica.

Dakle, da odmah na početku otklonimo sumnju kako je riječ o kozmetičkim proizvodima koji su naziv BB ili CC krema zaradili prema svojemu sastavu, odnosno bogatstvu pojedinim vitaminima. Premda se, s obzirom na kratice kojima se označavaju, takva pomisao logično nameće, nije riječ o kremama koje su posebno obogaćene C ili B vitaminima, iako je poznato da je ovaj potonji iznimno važan za zdravu kosu, kožu i nokte. Kada se govori o BB, odnosno CC kremama, tu je prije svega riječ o naprednim verzijama kozmetičkih proizvoda proizašlih iz tonirane kreme.

Premda se s obzirom na kratice kojima se označavaju takva pomisao logično nameće, nije riječ o kremama koje su posebno obogaćene C ili B vitaminima, iako je poznato da je ovaj potonji iznimno važan za zdravu kosu, kožu i nokte. Kada se govori o BB, odnosno CC kremama, tu je prije svega riječ o naprednim verzijama kozmetičkih proizvoda proizašlih iz tonirane kreme.

Tonirana krema kozmetički je proizvod osmišljen da bi koži lica tijekom dana pružio hidrataciju, ali i da, kako je riječ o nijansiranoj kremi (dakle, nije bezbojna), prikrije njezine nesavršenosti (sitne prištiće i ožiljke nastale zbog njihova istiskivanja, mitesere te ostale manje nepravilnosti koje su posljedica neadekvatne njege kože). Najčešće se koristi umjesto pudera jer je od njega mnogo “lakša” za kožu, a kvalitetnom toniranom kremom postiže se gotovo isti efekt. Zbog svega toga svojim je dolaskom na tržište ovaj tip kreme postao jedan od omiljenijih proizvoda kod svih onih koji nisu ljubitelji jake šminke. No, s obzirom na to da je njezina moć prekrivanja nesavršenosti znatno manja od one drugih tipova nijansiranih krema, najčešće se preporučuje osobama mlađe dobi koje, osim manjih problema s kožom kao što je, primjerice, njezina suhoća, zapravo imaju poprilično uredan i zdrav ten.

BB krema je naprednija verzija tonirane kreme zato što posjeduje veću mogućnost prekrivanja nesavršenosti lica te je gušće teksture. Odatle i njezin naziv – blemish balm, odnosno balzam za nesavršenosti. Takav tip kreme često je obogaćen i raznim sastojcima protiv starenja kože ili pak onima koji aktivno sprječavaju nastanak novih prištića. Dostojna je zamjena za puder, premda se na tržištu još uvijek pojavljuje u pomalo skromnoj paleti nijansi. No, s obzirom na to da se sada pojavljuje u ponudi gotovo svakoga proizvođača dekorativne kozmetike, realno je očekivati da će uskoro biti dostupno i više nijansi takvog tipa tonirane kreme. Iako se dugo vjerovalo kako taj proizvod svoje porijeklo vuče iz Juže Koreje – poznato je da su tamošnji stanovnici ljubitelji savršene, gotovo porculanske puti – ipak je riječ o još jednome njemačkom proizvodu koji je oduševio korisnike diljem svijeta.

CC krema posljednji je krik u ovom području kozmetike: “color control” krema jača je verzija BB kreme, s još većom moći prikrivanja, zbog čega se posebno preporučuje osobama sa zrelijom kožom i izraženijim nepravilnostima lica. Nažalost, kako je riječ o posljednjemu osvježenju u ovome području kozmetičkih proizvoda, malo je rjeđe dostupna od BB krema. No, ne sumnjamo da će razvojem kozmetičkoga tržišta i ova krema uskoro biti dio standardne ponude mnogih proizvođača te dostupna na policama brojnih trgovina.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.