Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Važnost probiotika u prehrani dojenčadi

1 min čitanja Objavljeno: 29.7.2016.

Dojenje je najbolje, a upravo su probiotici koje majke s novorođečadi dijele dojenjem jedan od razloga zašto je to tako! No, što ako ne dojite? Probiotici su odgovor!

Floru i faunu Zemlje naslijeđujemo od predaka, a floru i faunu crijeva od majke, ali i iz neposrednog okoliša. Majci prirodi možda je to nekoć nešto i značilo, na kako danas rađamo u bolnicama, jer u Hrvatskoj ne postoji alternativa, iz neposrednog okoliša novorođenčad može dobiti samo pokoju opasnu bakteriju koja je preživjela sterilizaciju.

Probiotici mogu itekako dobro doći, a najnovija istraživanja talijanskih znanstvenika pokazuju da probiotici pomažu kod sprečavanja razvoja kolika i refluksa u prva tri mjeseca života.

Visoka stopa carskih rezova kao i nedovoljno zdrava stanja crijevne flora u majki dodatno kompliciraju razvoj zdrave crijevne flore u novorođečadi što dovodi do niza posljedica koja se još uvijek istražuju. Jedna od teorije jest da upravo ovdje leži razlog u povećanju broja ljudi koji pate od alergija, preosjetljivosti na hranu i dojenčadi koja u prvoj godini života razvija atopijski dermatitis.

I gdje je tu dojenje? Majčino mlijeko i samo majčino mlijeko sadrži tzv. bifidus faktor, kompliciranu kombinaciju sastojaka koji osiguravaju razmnožavanje i zadržavanje u crijevima bifidobakterija, koje uz laktobakcile, čine dio crijevne flore zdravog dojenčeta.

Nedojenoj, ali i dojenoj djeci kojoj treba poboljšati imunitet, probiotici mogu itekako dobro doći, a najnovija istraživanja talijanskih znanstvenika pokazuju da probiotici pomažu kod sprečavanja razvoja kolika i refluksa u prva tri mjeseca života. Dojenčad koja pije probiotike bolje će se nositi s rotavirusom, dobije li ga, te će rjeđe dobivati temperaturu i proljev.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.