Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Visoki krvni tlak u trudnoći

2 min čitanja Objavljeno: 16.1.2014.

Jedna od osnovnih mjera koja se obavlja pri svakom pregledu i kontroliranju trudnoće svakako je mjerenje krvnog tlaka. Povišen krvni tlak (trudnička hipertenzija) jedna je od najčešćih opasnosti za zdravlje trudnice, koja može prouzročiti ozbiljne komplikacije u trudnoći i tijekom porođaja. Donosimo vam osnovne informacije, uzroke, simptome i opasnosti trudničke hipertenzije.

Hipertenzija se pojavljuje u oko 8 – 10% trudnoća, od čega većina trudnica i od prije trudnoće boluje od primarne hipertenzije, odnosno visokog tlaka, koji se u trudnoći nastavlja, često i pogoršava. Ostali uzroci mogu biti različiti, od genetskih predispozicija do prekomjerne težine trudnice. Hipertenzija je ipak češća kada se radi o prvoj trudnoći i ženama koje su mlađe od 20 godina i starije od 40, koje su pretile ili koje nose dvoje ili više djece.

Obično se javlja u prvoj trudnoći, te nakon 20 tjedna…

Hipertenziju u trudnoći karakterizira krvni tlak 140/90 ili viši ako je gornji tlak viši za 30 mmHg, a donji za 15 mmHg od uobičajenih vrijednosti. Često je popraćena simptomima kao što su glavobolja, bljeskanje pred očima, zujanje u ušima i vrtoglavica, međutim može se javiti i bez primjetnih simptoma, stoga se na svakom pregledu neovisno u stupnju trudnoće obavezno mora mjeriti krvni tlak i tjelesna masa te testirati urin na bjelančevine.

Zašto je opasna? Visoki tlak može se manifestirati u tri oblika – kao hipertenzija, preeklamsija i eklamsija. Hipertenzija je početni, najblaži oblik i treba se kontrolirati i liječiti kako ne bi prerasla u preostala dva oblika. Kod preeklamsije se, uz visoki tlak, javljaju i bjelančevine u mokraći, oticanje lica, udova, zglobova i prstiju, naglo dobivanje na tjelesnoj težini, glavobolje, pogoršanje vida, bol u gornjem predjelu trbuha, ispod grudnog koša i sl. Obično se javlja u prvoj trudnoći, te nakon 20 tjedna, a može negativno utjecati i na majku i na nerođeno dijete. Teži oblik preeklampsije, koja se može razviti u posljednjim tjednima trudnoće, prate glavobolje, zamagljeni vid, nepodnošenje jakog svjetla, mučnina i povraćanje i ona vodi do najtežeg oblika – eklampsije, koja uzrokuje gubitak svijesti, komu, a može čak i dovesti do smrti majke i djeteta.

Povećani krvni tlak i razina proteina u urinu moraju se otkriti na vrijeme, na taj način se opasnost od preeklampsije može smanjiti. Ukoliko vam je dijagnosticirana hipertenzija, uz redovito kontroliranje krvnog tlaka, treba slijediti upute liječnika te promijeniti i neke životne navike, prestati prekomjereno konzumirati sol, povećati unos omega-3 masnih kiselina (ribe, sjemenka i ulja), redovito vježbati te regulirati tjelesnu težinu. Kod težih oblika nužna je hospitalizacija trudnice sve do poroda jer mirovanje u krevetu utječe na reguliranje krvnog tlaka. U tom slučaju trudnica ostaje u bolnici do samog porođaja, a ako se uspostavi da tlak ugrožava život bebe, moguće je i da porođaj bude induciran, odnosno namjerno prijevremeno izazvan.

Kao sadašnja ili buduća majka, treba osvjestiti ovu opasnost i zapamtiti jednom zauvijek da su redovni kontrolni pregledi jedini siguran način da se na vrijeme otkrije i tretira ovaj poremećaj u trudnoći.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.