Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Vježbe disanja

2 min čitanja Objavljeno: 12.3.2014.

Velika većina današnjih tehnika relaksacije započinje rečenicom: „Opustite se i dišite, polagano, mirno i duboko.“ Disanje, iako često neprepoznato kao takvo, je ključni dio opuštanja i jedan od najboljih načina rješavanja nekih zdravstvenih problema.

Koliko puta dnevno duboko udahnemo svježi zrak? Većina nas disanje uzima zdravo za gotovo, uopće ne razmišljamo o njemu i ne prepoznajemo njegovu bitnu ulogu u funkcioniranju organizma. Bitno je znati da nije dovoljno napuniti pluća kisikom, već treba postići to da kisik iz pluća dospije do svih tkiva i stanica. Većina nas nije u mogućnosti rasporediti odgovarajuće količine kisika u stanice i tkiva, dijelom zbog loše kvalitete zraka u gradovima, ali prvenstveno jer dišemo nepravilno. Naime, stres i nervoza današnjice povećavaju napetost i tjeskobu, koji pak utječu na način na koji dišemo. Ono se ubrzava, dah postaje kraći i plići, a takvim “plućnim” disanjem, umjesto trbušnim, povećava se razina tjeskobe. Kako bismo smirili centralni živčani sustav koji luči hormone stresa (adrenalin i kortizol), disanje moramo preusmjeriti na trbuh.

Ne trebate poznavati istočnjačku filozofiju da biste naučili tehnike pravilnog disanja

Prilikom dubokog, pravilnog (trbušnog) disanja mišićna aktivnost masira unutarnje organe i pospješuje probavu, apsorpciju hranjivih tvari i odbacivanje toksina. Disanje regulira srce i krvni tlak kao i protok energije kroz cijelo tijelo, a time i učinkovitost većine fizioloških funkcija. Duboko disanje poboljšava protok limfe, što ubrzava izbacivanje štetnih tvari i jača imunitet. Sve to možemo postići kratkim i jednostavnim vježbama disanja. Kako?

Vježba u ležećem ili sjedećem položaju

Legnite na leđa ispruženih udova ili sjednite uspravno, tako da vam kralježnica bude ravna. Ruke položite na trbuh i neko vrijeme dišite normalno. Nakon par minuta pređite na pravilno disanje (trbušno), prilikom kojeg se udisanjem trbuh podiže, a izdisanjem spušta. Vrlo polako udišite kroz nos te zadržite dah brojeći do pet. Polako izdahnite na usta. Obratite pažnju na ruku i kako se ona podiže i spušta disanjem.

Ova jednostavna vježba je pravi spas u situacijama kada smo uznemireni. Idealno bi bilo postići otprilike 7 dubokih, sporih udisaja u minuti.

Ova je vježba posebno pogodna za krvni tlak i srčane probleme. Sjednite, prekrižite noge (lotus položaj) i zatvorite oči. Palcem desne ruke zatvorite desnu nosnicu i duboko udišite kroz lijevu šest sekundi. Zatim, zatvorite lijevu nosnicu, otvorite desnu nosnicu i polako izdišite kroz nju šest sekundi. Nakon toga udahnite na desnu nosnicu, zatvorite ju, otvorite lijevu te izdahnite na nju. Tako izmjenjujte udah i izdah, neka svaki traje 6 sekundi. Cijeli ovaj proces disanja izvodite u trajanju od par minuta. Možete vježbajte svaki dan nekoliko puta.

Vježba u stajaćem položaju

Stojeći, duboko udahnite, ruke položite uz tijelo. Udišući, lagano ih dižite prema gore dok se ne nađu paralelno iznad glave te ih zadržite u tom položaju brojeći do pet. Izdišući lagano spuštajte ruke uz istovremeno spuštanje gornjeg dijela tijela, brojite do pet. U završnom položaju glava, obje ruke i čitav gornji dio tijela neka vam vise prema tlu. Ponovite udah dižući se iz tog položaja opet u uspravni s podignutim rukama.

Ne trebate poznavati istočnjačku filozofiju da biste naučili tehnike pravilnog disanja, ali se preporučuje da pri udahu razmišljate kako pozitivna energiji ulazi u vas te kako vas negativna napušta pri izdisaju. To obogaćuje vježbe disanja duhovnom dimenzijom, koja nikad nije naodmet.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.