Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Začepljeni nosić

2 min čitanja Objavljeno: 09.1.2015.

Začepljen nos odraslih i začepljeni nosić malih beba dva su vrlo različita stanja. Za razliku od nas, bebe si ne mogu same pomoći, stoga teško jedu i loše spavaju, a brisanje nosa iritira njihovu mekanu kožu oko nosića. Što liječnici preporučuju te kako se mame i tate nose s ovim problemom, saznajte u nastavku.

Novorođenim bebama nosić se često začepljuje, stvarajući tako probleme i bebi i roditeljima. Ako je nosić začepljen i curi, najvjerojatnije je riječ o prehladi, ako ne curi, onda je došlo do uobičajenog začepljenja nosa koje će se često riješiti samo od sebe. Imajte na umu da se većini djece u prvih nekoliko mjeseci života nosić relativno često začepljuje.

Navedimo nekoliko glavnih razloga začepljenja nosića:

  • Bebe prvih nekoliko mjeseci mogu disati isključivo na nos, ne još na usta
  • Ponekad veća količina prašine može uzrokovati začepljenje nosa
  • Prilikom bljuckanja beba izbacuje hranu ili mlijeko, a to često može zalutati u nosne puteve i uzrokovati probleme
  • Disanje novorođenčadi nije savršeno ritmično kao u odraslih, već se sastoji od više plitkih udisaja, pauze i velikog udisaja. Ovi veliki, dublji udisaji mogu otežati disanje
  • Tijekom porođaja, dio amnionske tekućine ulazi u djetetov nosić, ali se s vremenom nosni putevi pročiste

Ponekad je bebi potrebna naša pomoć u održavanju toalete nosića. Evo kratkog vodiča za olakšavanje problema s disanjem, što su ujedno i mjere za sprečavanje upala. Mnogi roditelji koriste fiziološku otopinu i nosni aspirator. Preporučuje se koristiti i običan smotuljak vate natopljen fiziološkom otopinom. Ipak, pripazite da vata uđe u nosić samo do pola, kako ne bi ostala unutra. Štapiće za uši nikako nemojte koristiti za ovu namjenu. Probleme sa začepljenim nosićem i dišnim putevima može uzrokovati i suhoća zraka u prostoriji. Suhi zrak isušuje sluznicu nosa i uzrokuje začepljivanje. Stavite posudu s vodom na radijator, pogotovo ako imate centralno grijanje, ili nabavite ovlaživač zraka. Pripazite i ne koristite sredstva za odčepljivanje nosa bez doktorove suglasnosti. Bebini dišni putevi su još uski i osjetljivi.

U slučaju da se otežano disanje nastavi, javite se liječniku, u pitanju je možda sužavanje nosnih puteva.

Začepljeni nosić često zabrinjava roditelje, ali pedijatri savjetuju da se u većini slučajeva stvari riješe same od sebe. Ako beba dobro napreduje i dobiva na težini, ne treba se zabrinjavati. Ako primijetite probleme s disanjem, pogotovo tijekom hranjenja, potražite savjet liječnika. Želimo vam što manje začepljenih nosića ove godine.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.