Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zanimljivosti o blizancima

1 min čitanja Objavljeno: 17.2.2017.

Čuli ste da u vašu obitelj stižu blizanci te ste uzbuđeni zbog dolaska ne jedne, nego dvije potencijalno identične prinove. No, koliko su blizanci zapravo zaista slični? Evo nekoliko zanimljivosti o njima

Blizanci čine gotovo dva posto svjetske populacije, a mogu biti jednojajčani ili dvojajčani. Dok jednojajčani nastaju dijeljenjem jedne oplođene stanice na dva podjednaka dijela koja se zatim razvijaju kao dva identična fetusa, kod dvojajčanih blizanaca riječ je o dvije različite jajne stanice oplođene s dva različita spermija.

Najzanimljivija od svih specifičnosti vezanih za blizance je pretpostavka da ih gotovo 50 posto razvije vlastiti specifičan jezik.

Dvojajčani blizanci nemaju isti genetski kod kao što je to u slučaju jednojajčanih blizanaca te se mogu znatno razlikovati, a nerijetko su i različitoga spola. Premda se, kad pogledate jednojajčane blizance, čini da vidite dvije potpuno iste osobe, ono što je oku na prvi pogled nevidljivo zapravo otkriva da je riječ o dvije različite osobe: naime, otisci zuba ili prstiju kod blizanaca izgledaju sasvim suprotno – kao odraz u ogledalu.

Zanimljivo je i da je kod blizanaca veći postotak muške djece, no taj se omjer mijenja u korist djevojčica kada je riječ o višeplodnoj trudnoći s tri ili više fetusa. Također, kod blizanaca je dvostruko veći broj ljevaka nego u ostatku populacije: naime, čak 22 posto blizanaca je ljevoruko, dok je u ostatku populacije 10 posto ljevaka.

No, možda najzanimljivija od svih specifičnosti vezanih za blizance je pretpostavka da ih gotovo 50 posto razvije vlastiti specifičan jezik. Naime, vjeruje se kako jedan blizanac preuzima od drugoga njegov još iskrivljen govor te ga i sam modelira, zbog čega u konačnici oboje govore neispravno, ali se ipak razumiju. Stoga, kad sljedeći put vidite blizance kako slatko guguću i vrište od smijeha, znajte – to nije slučajnost, a tko zna, možda se smiju upravo zbog neke dobre šale na vaš račun.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.