Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zdrava užina za djecu

2 min čitanja Objavljeno: 12.5.2015.

Svježe i sušeno voće, hrskavo povrće i orašasti proizvodi daju snagu i osvježenje, a najobičnija voda najzdraviji je napitak koji možete ponuditi svojoj djeci! Priprema zdrave užine ne mora uključivati i sate pripreme, nužna je samo sitna promjena u pristupu!

Utažiti glad, a ne pokvariti ručak vječan je izazov bilo da jurimo za poslom ili za razigranom djecom. Užine su najčešća žrtva užurbanog života: često ih znamo zaboraviti, a kada ih ipak ne preskočimo, to je zato što smo popustili šarenim reklamama i primamljivim slikama.

I dok smo pola stoljeća manijakalno izbjegavali masti – što nam najnovija istraživanja otkrivaju kao veliku pogrešku – i sebi i djeci počeli smo u usta stavljati goleme količine dodanih šećera i ugljikohidrata. Mast je sada ponovno u modi, što naravno ne znači da klinci trebaju užinati krafne, uštipke i palačinke. Savršenu užinu, onu bogatu mastima, brzu i laku za pripremiti, a djeci ukusnu, čine bademi i lješnjaci pomiješani s brusnicama i grožđicama. Napravite vlastite paketiće i zamolite klince da vam u tome pomognu! A kada uhvatite nešto više vremena, možete zajedno pripremiti i granola pločice! Zdrav odnos prema hrani kreće od pripreme!

I kada posao i obaveze pojedu sve vrijeme, užina može ostati zdrava i jednostavna – posegnete li za bananom ili jabukom!

Da, sendvič je vrlo zgodna užina – ukusan je i lako se prenosi, no nije nužno i najzdraviji odabir premda maštovito spravljen može prštati od kvalitetnih namirnica. Zamijenite li bijeli kruh ili kiflu žemljom od integralnog brašna sa sjemenkama, sirnim namazom ili domaćim namazom od povrća i nekoliko tankih kriški rajčice, dobili ste izdašnu i ukusnu užinu. Mnoga će djeca zelenu salatu i matovilac pojesti u sendviču čak i kada neće uz ručak. Zgodna zamjena za sendvič mogu biti i muffini od povrća – dajte mašti na volju i poigrajte se kukuruznim brašnom, raznim sirevima i sezonskim povrćem.

I kada posao i obaveze pojedu sve vrijeme, užina može ostati zdrava i jednostavna – posegnete li za bananom ili jabukom! Iskoristite tople proljetne i ljetne dane kako biste stvorili naviku kupovanja svježeg voća: u drugom dijelu godine lako ćete je pretočiti u grickanje hrskavog povrća, jer maštovito narezana mrkva nikad ne izlazi iz mode.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.