Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zdravstveni pregledi koje treba obaviti svaki muškarac

2 min čitanja Objavljeno: 28.9.2017.

Kad automobil prijeđe određeni broj kilometara, potrebno ga je odvesti na redoviti servis kako bi se provjerilo u kakvome je stanju. Ista je stvar i s našim tijelom. “Radni staž” naših organa ide te je redovitim sistematskim pregledima potrebno provjeravati je li sve u redu.

Ulaskom u tridesete, svaki je muškarac vjerojatno već iskusio određeni broj različitih fizičkih ozljeda i određenu količinu stresa nastalu tijekom studija, zapošljavanjem ili pak proširenjem obitelji. Naše je tijelo poput velike bilježnice, koja pamti svaki takav događaj, a s vremenom se sve manje krećemo, sve nezdravije hranimo te sve manje pazimo na izgled.

Stoga je ulaskom u četvrto desetljeće života potrebno početi povremeno kontrolirati u kakvome su stanju naše srce, žile, krv, jesmo li skloni gomilanju lošeg kolesterola te u riziku od dijabetesa, rade li nam dobro bubrezi te nakuplja li nam se mokraćna kiselina u krvi. Također, dobro je napraviti analizu mokraće, a muškarci bi trebali obaviti i pregled testisa. Naime, većina smrtnih slučajeva danas je uzrokovana bolestima krvožilnog sustava i malignim oboljenjima, a počeci takvih bolesti nerijetko sežu u rane tridesete.

Dobro je napraviti analizu mokraće, a muškarci bi trebali obaviti i pregled testisa. Naime, većina smrtnih slučajeva danas je uzrokovana bolestima krvožilnog sustava i malignim oboljenjima, a počeci takvih bolesti nerijetko sežu u rane tridesete.

Rak testisa jedan je od najčešćih tumora muškaraca mlađe životne dobi (najčešće između 30. i 34. godine života), a posljednjih godina, posebno u europskim zemljama, bilježi se porast broja oboljelih. Premda zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, postoji 95-postotna vjerojatnost da će doći do izlječenja, zbog čega je posebno važno redovito obavljati samopregled testisa, ali i posjećivati stručnjake te obavljati sistematske preglede koji će vam sa sigurnošću moći potvrditi da je sve u redu.

Samopregled je potrebno obavljati barem jednom mjesečno, a u posebnom su riziku osobe kod kojih u obitelji već postoje slučajevi oboljenja. Stoga posjet urologu, uz sve ostale kontrolne preglede, ne bi više trebao biti nešto o čemu se priča s neugodnim osmijehom na licu, već dio redovite brige o zdravlju svakog muškarca.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.