Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zimska njega lica za muškarce

2 min čitanja Objavljeno: 12.1.2016.

Premda se muškarce kolokvijalno često naziva “jačim” spolom, vrijeme je da se razbije mit o tome kako “jači” podrazumijeva i da su otporni na razne ekstremne uvjete te da im nije potrebna njega. Zimski minusi gotovo jednako mogu naštetiti i muškoj i ženskoj koži, a muško je lice uz to zbog brijanja konstantno izloženo i dodatnoj iritaciji kože. Stoga, pripadnici “jačega” spola u redovima koji slijede saznajte kako zimi pravilno zaštiti svoje lice.

I zimi je, kao i ljeti, zbog velikoga disbalansa vanjskih temperatura koje, nasuprot ljetu, sada odlaze u drugu krajnost, potrebno zaštititi kožu, naš najveći i jedan od najvažnijih organa. Kao i jako sunce, i veoma niske temperature mogu je isušiti, a ljudsko je lice, kao jedan od naših najizloženijih organa, na njih posebno osjetljivo.

I zimi je, kao i ljeti, zbog velikoga disbalansa vanjskih temperatura koje, nasuprot ljetu, sada odlaze u drugu krajnost, potrebno zaštititi kožu, naš najveći i jedan od najvažnijih organa.

Koži lica zimi je potrebna redovita hidratacija kako bi je se zaštitilo od hladnoga vjetra, a pritom posebno treba pripaziti na usne. Stoga, mazanje usana zaštitnim balzamima i stikovima nikako više nije rezervirano isključivo samo za “nježniji” spol: svaki muškarac koji drži do svojega zdravlja te želi i zimi zavoditi mekim usnama, u džepovima treba imati (i) takvu zaštitu. Balzami koji sadrže ekstrakt nevena ili noćurka dobri su za usne, ali i ostatak lica, a kako ih je moguće nabaviti u malim džepnim pakiranjima, uvijek ih se može ponijeti sa sobom te su tako zaista lako dostupni u svim prigodama.

No, koži lica zimi ne prijeti isključivo hladnoća: zbog jakoga grijanja često uopće nismo svjesni kako suh zrak u prostoriji utječe na našu kožu i kosu. Stoga je lice nužno redovito hidratizirati, čak i ako niste avanturistički tip te zimu uglavnom provodite u zatvorenim prostorima. U tom je smislu posebno važno nakon svakoga brijanja na lice nanijeti hranjivi losion koji će smanjiti iritaciju ali i nahraniti kožu te će se ona lakše nositi sa svakodnevnim procesima koji joj prijete isušivanjem, a posljedično i pucanjem ili ljuštenjem. Osim losionom, lice treba nahraniti i navlažiti shea maslacem pomiješanim s uljem nevena ili noćurka: čak i oni koji nisu vični slaganju kućnih kozmetičkih pripravaka mogu vrlo jednostavno izmiješati ta dva sastojka i napraviti ljekovit pripravak za svoje lice.

Ako ste ipak fan zimskih radosti te ne možete zamisliti zimu bez zimskih sportova, ne zaboravite da vašoj koži opasnost prijeti i na skijalištu, i to ne samo od hladnoće, nego i od – zubatoga sunca! S obzirom na to da je poznato kako se sunčeve zrake mnogo jače odbijaju od bijelih površina, pa tako i od snijega, to u konačnici znači da i na skijanju nezaštićeni dijelovi lica mogu, kao i na plaži – izgorjeti! Stoga je, u slučaju višednevnoga boravka na nekom od osunčanih skijališta te izlaganja zimskome suncu, lice važno zašititi kremom s višim zaštitnim UV faktorom kako se sa skijanja ne biste vratili opečene kože lica i s crvenim nosom s kojega se ružno ljušti koža. Taj je dio lica i inače jedan od dijelova tijela koji su najosjetljiviji na sunčeve zrake te najbrže i najčešće podliježe opeklinama.

Uz ovih nekoliko savjeta te uobičajenu dnevnu higijenu lica, ono bi i u zimskim mjeseci trebalo ostati zdravo i ugodno na dodir.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.