Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Zimska odjeća za novorođenčad

2 min čitanja Objavljeno: 20.1.2016.

Koliko hladno je prehladno? Koliko odjeće je previše? A što ako bebu nosimo? Treba li uopće novorođenče van na kišu, snijeg i hladnoću?

Naravno da treba! Izlazak na svjež zrak dokazano je zdrav za novorođenčad, koju je dobro od samoga početka privikavati na promjene u temperaturi, kao i na promjenjiv okoliš u kojemu živi. Sve na što trebate paziti je – prikladna odjeća!

Recept je jednostavan: kad razmišljate o odijevanju novorođenčeta, razmišljajte o tome što biste vi odjenuli za vremenske uvjete koji u tom trenutku vladaju vani – i dodajte još jedan sloj.

Recept je jednostavan: kad razmišljate o odijevanju novorođenčeta, razmišljajte o tome što biste vi odjenuli za vremenske uvjete koji u tom trenutku vladaju vani. I dodajte još jedan sloj. Taj sloj može biti skafander, a ako je dijete u kolicima, može biti i dekica ili pak, ako bebu nosite, i vaša zimska jakna.

U svakom slučaju, kad je hladno, kapica je obvezna! Uši, lice i ruke moraju zimi biti dobro utopljeni jer se mogu vrlo brzo pothladiti, o čemu smo već pisali. Kad je riječ o novorođenčetu, imajte na umu da pamuk, svima omiljeni materijal za dječju odjeću, i nije najbolji izbor zimi. Pamuk prikuplja vlagu iz zraka i zadržava je te tako hladi pa ga zimi valja zamijeniti drugim materijalima. Vuna je tradicionalni izbor jer izvrsno grije, no zna biti gruba i izazvati iritacije, stoga je valja izbjegavati u sloju koji dodiruje kožu.

Koji god materijal odabrali i za koji god stil šetnje se odlučili – kolica zahtijevaju više slojeva, a nošenje manje jer je prisutna i toplina majčine tijela, a možda i broj veća jakna koju se može zakopčati oko bebe u nosiljci – odjeću novorođenčeta prilagodite vremenskim uvjetima te vlastitim mogućnostima i željama. I krenite u avanturu!

Kratka provjera ruku i stopala dat će vam do znanja kako vam ide. Ako su prehladni, vrijeme je za povratak u toplo, a ako se znoje, malo ste pretjerali s odjećom. Prilagodite se i već sutradan ponovno zajedno vani uživajte u ljepoti zimskoga krajolika.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.