Upala krajnika i ždrijela
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Grlo

Upala krajnika i ždrijela

Česta oboljenja

Upale krajnika i ždrijela vrlo su česta oboljenja. Najčešći su uzroci virusi i bakterije, ali prisutne su i alergijske upale.

Uglavnom prolaze brzo i bez komplikacija, iako kod određenih bolesnika mogu nastati i ozbiljnije komplikacije, pogotovo nakon gnojnih bakterijskih upala.

 

Upale ždrijela najčešće su kod djece školske dobi. Najčešće su to virusne i bakterijske upale. Akutnu gnojnu upalu grla – anginu – najčešće uzrokuje streptokok. Počinje naglo, visokom temperaturom te jakom grloboljom, glavoboljom, otežanim gutanjem i osjećajem slabosti. Na vratu se mogu opipati povećani limfni čvorovi. Na krajnicima i nepčanim lukovima vide se gnojne naslage.

Uz antibiotik, dobro je provesti i simptomatsku terapiju: piti tekućinu (čaj, vodu, sok, juhu), mirovati te uzeti sprej za grlo Aqua Maris da bi se očistile upalne naslage i ubrzao oporavak sluznice. Skidanje tjelesne temperature nužno je ako je viša od 38 °C.
Antibiotik treba popiti do kraja, bez obzira na to što do poboljšanja dođe vrlo brzo. Ako se kod bakterijske upale rade krvne pretrage, naći će se povišeni leukociti i SE te povišen CRP (marker upale).

Virusna je upala grla blaža, a popraćena je curenjem sekreta iz nosa, začepljenim nosom, osjećajem grebanja u grlu.

Grlo i ždrijelo su crveni. Kod virusne upale grla također se savjetuje simptomatska terapija. U naredna tri do četiri dana simptomi će biti sve blaži i prolaziti bez komplikacija.

Kronična upala krajnika i ždrijela posljedica je ponavljajućih akutnih upala. Kronični tijek može biti i posljedica pušenja, rada u zagađenoj atmosferi, prekomjerne konzumacije alkohola ili kroničnog gastritisa.

Pacijent se žali na peckanje, nadražajni kašalj, promuklost, bolove pri gutanju. Liječenje je simptomatsko, a najprije treba otkloniti štetne utjecaje iz okoliša (duhanski dim, prašinu, kemikalije, začinjenu i vruću hranu, alkohol i sl.).

Proizvodi

Sprej Holyplant Septogal preporučuje se u slučaju blažih upala usta, grla i kod obične prehlade. Ima povoljan učinak kod promuklosti. Primjenjuje se za osvježivanje usta kod neugodnog zadaha te za održavanje normalnog stanja sluznice usta i ždrijela.
Informacija o proizvodu
Pastile Holyplant Septogal preporučuju se u slučaju blažih upala usta, grla i kod obične prehlade. Imaju povoljan učinak kod promuklosti. Primjenjuju se za osvježivanje usta kod neugodnog zadaha te za održavanje normalnog stanja sluznice usta i ždrijela.
Uputa Sažetak opisa svojstava lijeka

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.