Probiotik uz antibiotik
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Imunitet

Probiotik uz antibiotik

Antibiotici se primjenjuju više 70 godina i upotrebljavaju se za liječenje bakterijskih infekcija. Bakterijske infekcije jedne su od najčešćih bolesti s incidencijom koja se kreće od oko 30 posto – procjenjuje se da u Hrvatskoj 100.000 ljudi dnevno uzima antibiotik.

Različite grupe antibiotika različitim mehanizmima sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija. Svaki antibiotik ima određeni spektar djelovanja i ako se pravilno odabere, učinkovit je u liječenju bakterijskih infekcija. Osim učinka na bakterije, antibiotici imaju učinak i na čovjekov organizam, koji može biti željen (imunomodulatorni učinak) i neželjen (različite nuspojave).

 

Gastrointestinalne nuspojave najčešći su neželjeni učinak te svi antibiotici utječu na supresiju pojedinih komponenata crijevne mikroflore – ovisno o spektru djelovanja, dozi, duljini trajanja terapije i načinu uzimanja. Uništavajući patogene mikroorganizme antibiotik istovremeno mijenja mikrobiološku raznolikost crijevne mikroflore te time smanjuje fiziološke obrambene snage organizma.

 

Crijevna mikroflora utječe na niz fizioloških i patofizioloških mehanizama, sudjeluje u procesu probave, razvoju imuniteta i zaštiti od patogenih mikroorganizama. Njezina prirodna ravnoteža od osobitog je značenja za zdravlje jer upravo crijevna mikroflora predstavlja prvu liniju obrane od vanjskih antigena koji dospijevaju u tijelo kroz probavni sustav.

 

Pokazalo se da nakon primjene antibiotika dolazi do promjena vrste i broja bakterija u stolici. Količina bakterija normalne fiziološke flore, rodova Bifidobacterium, Streptococcus i Lactobacillus opadala je, dok je primjerice zabilježen porast Klebsielle i kvasnica.

Proljev povezan s uzimanjem antibiotika javlja se u gotovo 40 posto djece liječenih antibioticima širokog spektra te u 15 posto odraslih.

Nuspojave su česta posljedica nepridržavanja uputa liječnika o uzimanju lijeka i prijevremenog prekida antibiotičke terapije. Navedeno je jedan od važnijih razloga (uz neracionalno propisivanje antibiotičke terapije) razvoja rezistencije bakterija na antibiotike

 

Naseljavanjem crijevne mikroflore probioticima onemogućuje se rast patogenih bakterija i na taj se način smanjuju nuspojave, ali i daje dovoljno vremena crijevnoj mikroflori za restituciju nakon primjene antibiotika.

 

Jedan od mehanizma djelovanja probiotika jest stvaranje medija u kojem je onemogućen rast patogenih bakterija. Probiotici luče antibakterijske supstancije koje snižavaju pH i inhibiraju rast većine patogenih bakterija.

 

Primjena probiotika može unaprijediti antibiotičku terapiju i suradljivost pacijenta utjecajem na:

  • poboljšanje podnošljivosti antibiotičke terapije smanjenjem nuspojava,
  • redovitije uzimanje lijeka,
  • smanjenje razvoja rezistencije bakterija (posredno zbog redovitog uzimanja lijeka),
  • smanjenje rizika od superinfekcije inducirane antibioticima,
  • regulaciju imunološkog odgovora crijevne sluznice.

Proizvodi

NORMIA® Baby kapi sadrže pažljivo odabrane bakterijske kulture Lactobacillus rhamnosus, LGG® i Bifidobacterium, BB-12™ u količini od minimalno 10⁹ živih bakterija sposobnih za umnožavanje. Radi se o ekskluzivnoj kombinaciji znanstveno podržanih sojeva sa sinergističkim učinkom. Navedeni sojevi istraženi su u brojnim studijama koje uključuju prijevremeno rođenu djecu, novorođenčad, trudnice i odrasle. Normia® Baby kapi vrhunske su čistoće, bez alergena, glutena, laktoze i mliječnih bjelančevina te aditiva. Mogu se koristiti već od prvog dana života, s ciljem uspostave zdrave ravnoteže crijevne mikroflore. Kod istovremene primjene s antibiotskom terapijom, Normiu i antibiotik popiti u razmaku od najmanje 3 sata.
Informacija o proizvodu
Alfabiotik Junior inovativan je dodatak prehrani namijenjen djeci od 3 godine starosti. U sebi sadrži jedinstvenu kombinaciju kompleksa AHCC®FD (acetilirani alfa 1,4 glukan) i bakterijske kulture BB12®.
Informacija o proizvodu

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.