Uloga alfa-glukana i probiotika
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Imunitet

Uloga alfa-glukana i probiotika

Probavni sustav predstavlja najvažniji imunološki organ. Iznimno je važna uloga crijevne flore u imunim mehanizmima jer predstavlja sastavni dio prirođene imunosti, pobuđuje stečenu imunost i oblikuje stečeni imunosni odgovor. Stoga su danas od posebnog interesa proizvodi koji, na temelju znanstvenih dokaza, mogu modulirati mehanizme prirođenog imuniteta.

 

Jedan od takvih proizvoda je i kombinacija AHCC® i probiotika BB-12®. AHCC® je smjesa supstancija u kojoj je glavni polisaharid alfa-glukan i to acetilirani 1,4 glukan (ostalo su proteini, lipidi, ugljikohidrati i mala količina beta-glukana). Proizvodi se iz micelija gljive Lentinula edodes (Shiitake) uzgojene u tekućem mediju koji sadrži rižinu slamu. Klinički je dokazano imunomodulatorno djelovanje kroz povećanu aktivnost NK stanica u imunokompromitiranih osoba, povećanje broja i aktivnosti dendritičkih stanica, povećanje proliferacije makrofaga koji imaju ključnu ulogu u primarnoj imunosti te povećanje odgovora citokina. 

 

Probiotici su živi mikroorganizmi koji u dovoljnoj koncentraciji imaju pozitivan učinak na zdravlje domaćina, prirodan su dio fiziološke flore i nemaju nuspojava. Sojevi mikroorganizama koji djeluju kao probiotici pripadaju rodu Lactobacillusa, Bifidobacteriuma i Saccharomycesa. Uneseni u dovoljnoj količini, koloniziraju sluznicu probavnog sustava gdje mogu ispoljiti svoja djelovanja. Uloga probiotika u imunomodulaciji temelji se na mehanizmima koji uključuju sintezu antimikrobnih tvari, borbu s patogenima za nutrijente, modifikaciju toksina i stimulaciju nespecifičnih imunoloških reakcija na patogene. U brojnim velikim sustavnim pregledima utvrđeno je kako su probiotici djelotvoran način prevencije i ublažavanja tegoba kod brojnih patoloških stanja djece, dok se u smjernicama navode kao temeljni dio terapije i prevencije akutnog proljeva.

Nije svejedno koje probiotičke bakterije uzimamo. Učinkovitost sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima, a rezultati istraživanja dobiveni s određenim sojem ne mogu se primjenjivati na neke druge neistražene sojeve. Izbor probiotika ovisi i o bolesti za koju ga koristimo, s obzirom na to da brojna istraživanja potvrđuju kako nisu svi probiotici jednako učinkoviti za pojedine indikacije.

 

BB-12® jest probiotički soj Bifidobacterium za koji su provedene opsežne studije imunomodularnog djelovanja, sposobnosti da modulira specifičan i nespecifičan imunološki odgovor, obnove crijevne mikroflore i visoke stope preživljavanja u probavnom sustavu uz visoku sposobnost adhezije na mukozu crijeva. Ovaj je soj prema znanstvenim istraživanjima siguran i nema zabilježenih nuspojava. Kombinacija AHCC® i BB-12® ima imunomodulatorno djelovanje, ali različit mehanizam djelovanja. AHCC® je prebiotik, dok je BB-12® probiotik i zajedno imaju sinergistički, imunomodulatorni učinak bolje otpornosti na akutne infekcije, ali i jačanje imunološke obrane u slučajevima dugotrajnijih infektivnih oboljenja, kao i u slučajevima onkoloških bolesti.

 

Saznajte više!

Proizvodi

Alfabiotik je inovativan dodatak prehrani namijenjen odraslima. U sebi sadrže jedinstvenu kombinaciju kompleksa AHCC®FD (acetilirani alfa 1,4 glukan) i bakterijske kulture BB12®.
Informacija o proizvodu
Alfabiotik Junior inovativan je dodatak prehrani namijenjen djeci od 3 godine starosti. U sebi sadrži jedinstvenu kombinaciju kompleksa AHCC®FD (acetilirani alfa 1,4 glukan) i bakterijske kulture BB12®.
Informacija o proizvodu

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.