Akutna upala srednjeg uha
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Uho

Akutna upala srednjeg uha

Zbog upale nosa i/ili sinusa dolazi do zatvaranja ventilacijske cjevčice koja spaja nosni dio ždrijela i srednje uho (Eustahijeva tuba). Ako dijete ima treći krajnik, pritisak na Eustahijevu tubu bit će veći, a simptomi jače izraženi. U tim se okolnostima srednje uho ne prozračuje, dolazi do poremećaja tlaka, izljeva tekućine i bakterijske infekcije. Može doći do rupture (puknuća) bubnjića. Upala srednjeg uha može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešća je kod djece u dobi od 6 mjeseci do 4 godine. Najčešće se javlja u zimskim mjesecima.

Ako dijete govori, požalit će se na bol u uhu, a kod dojenčadi možemo zamijetiti plačljivost i loše raspoloženje. Neophodno je odvesti dijete na pregled pedijatru ili otorinolaringologu pri najmanjoj sumnji na upalu uha. Tako ćemo dijete pravovremeno započeti liječiti pa će se izbjeći komplikacije i kronična upala.

Uz antibiotik, potrebno je u nos kapati dekongestivne kapi kako bi se otvorila Eustahijeva tuba. Nakon pet dana upotrebe dekongestiva, „odčepljivača nosa“ poput spreja Meralys HA, nos treba ispirati i vlažiti kapima Aqua Maris kako bi se nježna sluznica što prije oporavila. Od simptomatske terapije na raspolaganju su analgetici za visoku temperaturu i bolove te nadoknada tekućine.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.