Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL Savjetovalište

#Probava

Moj sin ima Helicobacter pylori i pojačanu kiselinu u želucu. Molim za savjet kakvu biste hranu i prirodne čajeve preporučili za uspješno liječenje i ublažavanje boli.

Procjenjuje se da je oko 80% ljudi zaraženo Helicobacter pylori, ali samo kod manjeg broja dovodi do zdravstvenih problema (pojačana kiselina, gastritis, vrijed na želucu, bolovi, gubitak tjelesne težine, mučnine i dr.).
U svakom slučaju, potrebno je prestati pušiti i konzumirati alkohol.
Smetnje se mogu smanjiti sa zdravom prehranom. Poželjno je da su obroci redoviti, količinski manji a češći, da se iz prehrane isključi gotova hrana (suhomesni proizvodi, kolači, svježi kruh, mlijeko, crna kava, čokolada, šećer, bomboni, gazirana pića, hrana konzerve, gotove juhe, umaci i sl.).
Preporučuje se kuhano povrće, kuhano meso, riba, riža te kompot od jabuke. Svježe voće i povrće treba izbjegavati dok god se smetnje ne povuku. U slučaju poboljšanja, može se napraviti proba sa zrelom voćkom poslije obroka, ali nikako na prazan želudac.
Koje povrće? Na žalost, nema idealne dijete za sve pacijente. Svaki bolesnik mora voditi kalendar jelovnika i na osobnom iskustvu napraviti popis namirnica koje mu ne smetaju.
Hrana se mora dugo žvakati da bi se razmekšala i natopila slinom pa će manje opteretiti želudac. Treba izbjegavati vruću i hladnu hranu, poželjno je da je ugodno temperirana.
Od čajeva predlažemo da vaš sin proba kamilicu, mentu, stolisnik, komorač te majčinu dušicu.
Ako uz zdravu prehranu smetnje budu i dalje prisutne, neophodno je da se vaš sin javi liječniku.

Srdačan pozdrav,
JGL Savjetovalište

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje je odabralo naše uredništvo.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.