Riječani se testirali na ambroziju
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Riječani se testirali na ambroziju

1 min čitanja Objavljeno: 26.9.2019.

Brojni Riječani testirali su se na alergen korova ambrozije i naučili prepoznati biljku koja izaziva poteškoće kod sve većeg broja ljudi. Stručni tim Klinike za dermatovenerologiju riječkog KBC-a, u suradnji s riječkim JGL-om, realizirao je još jednu aktivnost u sklopu sveobuhvatne javnozdravstvene akcije pod nazivom „Alergični na alergije“.

Akcija se provodi četvrtu godinu, a cilj joj je podizanje svijesti o štetnosti ambrozije, edukacija građana i aktivno uključivanje u suzbijanje ove štetne biljke. Građani su se, ujedno, upoznali i s besplatnom mobilnom aplikacijom „Alergični“, kojom imaju priliku fotografirati i geolocirati staništa ambrozije na svojem području i tako olakšati nadležnim službama, ekološkim udrugama i savjesnim građanima lociranje najugroženijih područja.

„Sezona je ambrozije, čija je pelud izrazito alergogena i izaziva sve više problema kod velikog broja ljudi. Zato je važno naučiti je prepoznati, ali i ukloniti, na što nas, uostalom, obavezuju zakon i uredbe lokalnih vlasti. Ovakvim akcijama educiramo i podižemo svijest kod većeg broja ljudi, od kojih neki ni ne znaju da su alergični baš na ambroziju. Također, osvještavamo ih i o potrebi iskorjenjivanja te biljke te da prate koncentracije peluda i peludnu prognozu.“, istaknula je mr. sc. Liliana Stojnić Soša, dr. med., koja je sa svojim timom iz Klinike za dermatologiju KBC Rijeka provela testiranje više od stotine zainteresiranih građana u ZTC-u Rijeka.

Liječnici i medicinske sestre KBC-a također su Riječane upoznali s činjenicom da gotovo trećina stanovništva danas ima poteškoća s alergijama te da je upravo ambrozija jedna od najrasprostranjenijih alergogenih vrsta, zbog čega je važno sustavno je uklanjati sa svih površina. Za edukaciju o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija kreirana je i internetska stranica alergicni.com na kojoj se mogu pronaći i sve prijavljene lokacije s ambrozijom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.