Zagrepčani se testirali na ambroziju i naučili je prijavljivati aplikacijom
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Zagrepčani se testirali na ambroziju i naučili je prijavljivati aplikacijom

1 min čitanja Objavljeno: 25.7.2019.

Deseci Zagrepčana testirali su se na alergen korova ambrozije, a i naučili prepoznati tu biljku koja izaziva poteškoće kod sve većeg broja ljudi. Stoga su Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju i JGL već četvrtu godinu zaredom organizirali javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije” za podizanje svijesti o štetnosti ambrozije.

Građani su se ujedno i upoznali s besplatnom aplikacijom „Alergični” za sve mobilne telefone kojom mogu fotografirati ambroziju na nekom području i prijaviti je nadležnima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Aplikacija, naime, fotografiju s točnom geolokacijom ucrtava na kartu i prijavljuje nadležnima.

„Približavamo se sezoni ambrozije čija je pelud izrazito alergogena i izaziva sve više problema na površinama sluznice nosa, očiju, pluća i kože i to kod sve većeg broja ljudi. Upravo je zato uklanjanje tog korova čak i zakonska obaveza. Ovom akcijom želimo dodatno podići svijest o potrebi iskorjenjivanja te biljke, upoznati ljude s problemima koje ona izaziva, podsjetiti bolesnike da prate koncentracije peluda, tj. peludnu prognozu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za dvadesetak gradova u Hrvatskoj te omogućiti onima koji imaju potrebu da se lako i brzo testiraju na ovaj alergen.”, istaknula je prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Liječnice, dr. Ana Hađak i dr. Iva Topalušić Zagrepčane su upoznale s činjenicom da gotovo trećina stanovništva ima poteškoća s alergijama te da je upravo ambrozija jedna od najrasprostranjenijih alergogenih vrsta, zbog čega je važno sustavno je uklanjati sa svih površina. Za edukaciju o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija kreirana je i internetska stranica alergicni.hr.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.