„Alergični na alergije” – alat za borbu protiv ambrozije
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

„Alergični na alergije” – alat za borbu protiv ambrozije

2 min čitanja Objavljeno: 17.6.2016.

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je javnozdravstvenu akciju “Alergični na alergije”. Cilj akcije jest sugrađanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu – ambroziji. U javnozdravstvenoj akciji “Alergični na alergije” Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju partnerski prati JGL.

“Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima”, naglasila je prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr. med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan od najjačih poznatih alergena: “Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični su simptomi, primjerice, crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži”.

Zbog zdravstvenih posljedica izloženosti peludi ambrozije Hrvatsko alergološko društvo u sklopu je akcije “Alergični na alergije” uz podršku JGL-a odlučilo izraditi aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom “Alergični”. Aplikacija korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

Korisnici pametnih telefona na platformama za Android i iOS aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno – dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Svaki korisnik aplikacije “Alergični” koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket JGL-a s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair. Sve fotografije lokacija zaraslih ambrozijom bit će vidljive u aplikaciji, ali i na interaktivnoj karti Hrvatske objavljenoj na službenoj web-stranici akcije – alergicni.com.

Uz to, na www.alergicni.com korisnici mogu pronaći zanimljive informacije o alergijama, vijesti o borbi protiv ambrozije, peludni kalendar, kao i informacije o proizvodima JGL-a iz linija Aqua Maris, Vizol S, Pantexol i Normia koji pomažu u borbi protiv alergijskih simptoma.

Ovdje možete pogledati kako koristiti aplikaciju “Alergični”.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.