Izložba povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Izložba povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj

1 min čitanja Objavljeno: 20.7.2021.

JGL Muzej farmacije u suradnji s Gradom Rijekom postavio je izložbu „Ljekarne Rijeke i Sušaka s početka 20. stoljeća”, koju će posjetitelji moći razgledati do 27. srpnja. Time je muzej dao doprinos povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj i 30 godina JGL-a, a čime je dodatno obogaćen i turistički sadržaj za sve posjetitelje Rijeke ovih dana. 

„Farmacija je dala neporeciv doprinos civilizaciji, a ljekarne su oduvijek bile važna spona urbanog razvoja, utkana u svakodnevni život građana. Osnivanje ljekarne u bilo kojem gradu oduvijek je predstavljalo značajan zdravstveni događaj. Zato nas izuzetno veseli što Riječanima, ali i svim gostima, možemo pokazati i ovaj dio naše bogate povijesti i zahvaljujemo JGL Muzeju farmacije na tome”, istaknula je na otvaranju izložbe Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Najstarija hrvatska ljekarna nalazi se u Trogiru i datira iz 1271. godine, a jedna od najstarijih očuvanih ljekarni u Europi samostanska je ljekarna Male Braće u Dubrovniku. Počeci ljekarništva u Rijeci sežu pak u 1437. godinu, kad se u zapisima gradskog notara Antona De Renna spominje Antonio Pertusan, ljekarnik iz Venecije. 

„Naša zemlja baštini dugu ljekarničku tradiciju koja se razvijala istodobno s europskim trendovima u ljekarništvu. Ove godine slavimo dva značajna jubileja, 30 godina JGL-a i 750 godina farmacije na tlu Hrvatske, stoga smo ovom izložbom željeli odati počast i poštovanje ljekarnicima i ljekarničkoj struci”, naglasila je Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a.

Zanimljivo je da se neke od povijesnih ljekarni u Rijeci i danas nalaze na istome mjestu.

„Drago nam je što JGL Muzej farmacije ovom izložbom našim sugrađanima predstavlja jedan segment svakodnevnog života Rijeke s početka 20. stoljeća. Ljekarne tada nisu bile samo zdravstvene ustanove, nego i mjesta okupljanja riječkih i sušačkih intelektualaca”, zaključio je Marin Pintur, autor izložbe i kustos JGL Muzeja farmacije. 

JGL Muzej farmacije otvoren je u listopadu 2020. godine kao prvi privatni muzej takve vrste u Hrvatskoj, a u Užarskoj ulici 11 može se razgledati stalan postav muzeja, koji modernim pristupom spaja povijest farmacije u Rijeci, Hrvatskoj i svijetu. 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.