JGL sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj povećava energetsku učinkovitost
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

JGL sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj povećava energetsku učinkovitost

2 min čitanja Objavljeno: 26.9.2018.

Predstavnici JGL-a predstavili su projekt „JGL Energetski učinkovito društvo“, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o projektu provedbe mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima JGL Pharma Valley u Svilnom kroz implementaciju novih rješenja za bolju iskoristivost energije i resursa, čime se smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, dok je posredničko tijelo razine 2 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.020.117,31 kuna, a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2.514.426,58 kuna.

Cilj projekta, koji operativno vodi Mate Poropat, direktor farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u, jest smanjenje upotrebe električne energije uz zadržavanje iste ili veće razine proizvodnje te istovremeno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj strukturi izvora. Konkretno, sukladno zbroju pokazatelja iz glavnih projekata, udio obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećat će se za 29,18 posto. U isto vrijeme, cilj je da se isporučena energija iz mreže smanji za ukupno 236.742,67 kWh godišnje.

„Podrška Europske unije u provedbi projekata povećanja energetske učinkovitosti iznimno je važna za kompanije poput JGL-a, jer nam omogućava da svoje poslovne procese učinimo učinkovitijim i konkurentnijim na međunarodnom tržištu. Uz to, zaštita okoliša u zajednici vrijednost je kojoj svaka kompanija treba stremiti, jer na taj način poboljšavamo kvalitetu života i povećavamo povjerenje naših kupaca“, izjavio je Mate Poropat.

U sklopu projekta, JGL gradi novu fotonaponsku elektranu za vlastitu potrošnju snage 180 kW na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu kompanija će ovom investicijom štedjeti 218 tisuća kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u minimalnom iznosu od 44,5 tone godišnje.

Na lokaciji Svilno 1 sanira se krov skladišta ulaznih materijala s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije.

Rashladnici sterilnih otopina zamjenjuju se novim, energetski učinkovitijim. Četvrti dio projekta odnosi se na pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterilnih otopina gdje će se povećati kapaciteti i ubrzati tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja bit će toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

Projekt bi trebao biti dovršen u ožujku 2019. godine, a više o njemu moguće je saznati OVDJE.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.