Dodjela nagrade Indeks DOP-a

Na Svečanoj skupštini Hrvatske gospodarske komore 28. veljače 2011. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu JGL-u je dodijeljena nagrada Indeks DOP-a u sklopu dodjele nagrada za društveno odgovorno poslovanje gospodarskim subjektima u Hrvatskoj. Priznanje je dodijeljeno sukladno metodologiji i kriterijima vrednovanja društveno odgovornih praksi razvijenih od strane hrvatskih stručnjaka u tri glavne kategorije: mala (od 10 do 49 zaposlenih), srednja (od 50 do 249 zaposlenih) i velika poduzeća (više od 250 zaposlenih), dok je JGL nagrađen posebnom nagradom za najveći napredak u odnosu na prethodnu godinu.

"JADRAN" - Galenski laboratorij d.d. (JGL), hrvatska je, farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Rijeci. Temeljne aktivnosti JGL-a su istraživanje i razvoj, registracija, proizvodnja, marketing i prodaja generičkih lijekova na recept, bezreceptnih lijekova, lijekova baziranih na prirodnim sirovinama, dijetetskih proizvoda, medicinskih proizvoda i dermokozmetike.

U JGL-u postoji razvijena svjesnost o utjecaju i odgovornosti prema mikrookruženju. Od 2000. godine, kada je tvrtka postala punopravna članica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), pa sve do 2010. u kojoj je u skladu sa smjernicama globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative - GRI) napisala svoje drugo Izvješće o održivom razvoju, JGL nastoji biti među tvrtkama koje su nosioci promjena i promotori održivog razvoja.

U tom smislu, svoj propulzivan rast koji je do danas rezultirao portfeljom od preko 300 vlastitih proizvoda te poslovanjem na tridesetak tržišta, JGL kontinuirano nastoji pratiti adekvatnim inicijativama i planskim aktivnostima iz područja društvene odgovornosti i zaštite okoliša pri tom održavajući stabilnom svoju ekonomsku bazu.

Mjerljive rezultate JGL nastoji postići u područjima:

  • zaštite okoliša (kontrola i razdjeljivanje otpadnih voda, povećanje količine zbrinutog otpada, smanjenje količine komunalnog otpada, smanjenje potrošnje vode, potrošnje električne energije te potrošnje goriva i emisija štetnih plinova pri vlastitom transportu)
  • odnosa prema zaposlenicima (transparentnost u poslovanju, sustav vrednovanja i nagrađivanja)
  • odnosa prema ostalim dionicima (poslovnim partnerima, kupcima, pacijentima, školama)
  • izvještavanja (izvješće o održivom razvoju u skladu s Global Reporting Initiative smjernicama, prijavljivanje u anketu za Index DOP-a).

U sferi odgovornog poslovnog ponašanja i brige o društvu i okolišu, JGL se tako istaknuo i u pretprošloj, 2009.godini, u kojoj su realizirani neki od ključnih tehnoloških projekata: izgradnja i opremanje novog suvremenog pogona polučvrstih farmaceutskih oblika prema RU GMP normama, rad na podizanju sustava Upravljanja kvalitetom u skladu s EU GMP i ISO normama kao i na razvoju sustava Upravljanja okolišem. Sve aktivnosti su pokrenute s ciljem povećanja efikasnosti i produktivnosti, ali uz zadržavanje ili podizanje sigurnosti i kvalitete proizvodnih procesa, kako za proizvod, tako i za operatere.

Budući da je jedan od preduvjeta za održivost u farmaceutskom businessu poštivanje dobre proizvodne prakse (DPP) koja osigurava sigurne i učinkovite proizvode, smanjuje varijabilnost i pogreške koje bi mogle voditi do veće količine škarta, mogućih povlačenja iz prometa i drugih neželjenih rezultata, sve su navedene aktivnosti usklađene upravo s dobrom proizvodnom praksom (DPP-om).

Da bi navedene aktivnosti bile uspješno izvršene, a ciljevi ostvareni, bitan čimbenik bili su zaposlenici, kako oni u proizvodnim procesima, tako i drugi, indirektno vezani za proizvod. 2009. godinu obilježile su, pored gore navedenih, i različite aktivnosti u području upravljanja ljudskim resursima, a bitno je istaknuti da je tvrtka u tom periodu uspjela održati i visoku stopu rasta broja zaposlenih. JGL danas zapošljava 480 osobe, od čega u Hrvatskoj njih 280.

Na bazi aktivnosti iz 2009. i 2010.godine, u ovu, 2011. godinu JGL je ušao s ciljem daljnjeg unapređivanja u svim navedenim područjima. Stoga su pred njim, između ostaloga, i projekti:

  • proširenje razvojnih laboratorija
  • izgradnja novih laboratorija za kontrolu kvalitete
  • daljnje uvođenje elektronskog upravljanja materijalima
  • nastavak uvođenja elektronskog radnog naloga i e-izvještaja za puštanje u promet.

Uz to, pripremljen je i plan aktivnosti u području zapošljavanja, zatim plan suradnje sa Sveučilištem u Rijeci i Zagrebu, plan partnerskih projekata s nekim inozemnim farmaceutskim kompanijama te plan sponzorskih i donatorskih aktivnosti. Njima će tvrtka nastojati pružiti pomoć onima kojima je to najpotrebnije, a potom dati i podršku projektima koji promiču duh druženja, obrazovanja, sporta i zdravlja - doprinijeti razvitku društvenog okruženja na dobrobit zajednice u cjelini.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.