Farmaceutska oaza prilagođena zaposleniku

Nova proizvodno-tehnološka investicija tvrtke JGL d.d. nosi potpis arhitekata Igora Rožića (studio Rožić arhitekti d.o.o. Rijeka) i Davora Katušića (Katušić Kocbek arhitekti d.o.o. Zagreb). Rad na projektu etablirani tim arhitekata s bližim suradnicima započeo je 2012. godine kada su s prvim skicama organizacije razvoja te nove zone i procesa akvizicije prostora, uz aktivnu podršku Grada Rijeke, usklađeni novi urbanistički parametri za razvoj ove specifične industrije. Izgradnja je započela godinu kasnije, no projekt Pharma Valley zapravo je plod dugogodišnje suradnje autora s JGL-om.

"S tvrtkom JGL surađujemo dugo, na zajedničkim projektima zajedno smo se razvijali, svatko u svom području djelovanja. Dugotrajna suradnja omogućila nam je dublji uvid u procese i planove, što je za učinkovitost rada velika prednost. Istovremeno, povjerenje koje smo na ovaj način uzajamno izgradili za nas je značilo i bitno veći stupanj slobode na projektu JGL Pharma Valley. Uvjet za smisleno iskorištavanje te slobode u oblikovanju je dubinsko poznavanje svih procesa, medija, tehnologija i funkcija koji se trebaju uspješno inkorporirati u projekt", riječi su Igora Rožića koji upravo projekte farmaceutske industrije, zbog iznimnih tehnoloških zahtjeva, svrstava među najsloženije zadatke.

Pozicija JGL Pharma Valley, neposredno uz vrlo prometnu dionicu autoceste, u velikoj je mjeri odredila arhitektonski koncept objekta. Eksponirano mjesto izabrano je kao logičan nastavak već postojeće proizvodnje u Svilnom, a sam oblik građevine definira ponavljajuća forma koja je postavljena u odnos s dominantnim doživljajem zgrade iz neposredne blizine, s autoceste pri prosječnoj brzini od 90 km/h. Jednako tako, mjerilo kompleksa definira dvjesto metara dugačka i 17 metara visoka struktura koja poput znaka u prostoru označava ulaz u grad. Riječ je o arhitektonskom istraživanju mogućnosti izgradnje moderne industrijske zgrade. Istodobno, naglašavaju autori, svojevrstan je to hommage riječkoj industrijskoj tradiciji.

"Dinamična trodimenzionalna opna zgrade objedinjuje ključne sadržaje Pharma Valleyja pod jednim krovom - Odjel Istraživanja i razvoja, laboratorije i proizvodnju najviših GMP standarda, kao i suvremeno, robotizirano skladište te urede. Iako se na prvi pogled stječe dojam da se radi o monofunkcionalnoj građevini, jer je izgrađena na način da se isti element ponavlja više puta, riječ je o sklopu s različitim prostornim i funkcionalnim zahtjevima. Nadalje, tekstura fasade je naglašenim horizontalnim linijama također postavljena u odnos s linearnom dinamikom kretanja autoputom, a zastakljene natkrivene zone pristupa na jugu i sjeveru s uređenim vrtovima prihvaćaju posjetitelje i predstavljaju 'oazu' prilagođenu mjerilu čovjeka unutar mjerila kompleksa prilagođenog industriji", objašnjava Davor Katušić i dodaje kako se nada da će ovaj projekt pridonijeti procesu ponovnog stvaranja slike Rijeke kao grada poznatog po jakim i inovativnim industrijama.

Osim očiglednih ekonomskih dobrobiti za lokalnu zajednicu, projekt je i primjer da nekadašnja vitalnost riječkog poduzetništva nije potpuno nestala te da se u relativno kratkom roku može stvoriti nova industrija temeljena na znanju i inovativnosti. Za arhitektonsku struku, slažu se obojica autora, ovo je dobar primjer da je istraživanje moguće prakticirati na projektima koji su dosad bili na margini arhitektonskog interesa. Pogotovo ako investitor, kao što je u primjeru JGL-a, odgovornost prema lokalnoj zajednici shvaća i kao odgovornost prema prostoru u kojem djeluje i gradi.

"Osobno, nadamo se da će se ideja rasta koja se može prepoznati kroz niz pet jednakih 'članaka' zgrade kroz vrijeme pokazati kao uspješan prostorni model za razvoj i život tvrtke JGL. Naime, izgrađena konstrukcija omogućava, primjerice, jednostavno buduće udvostručenje sadašnjih površina namijenjenih za proizvodnju uz istovremeno povezivanje automatiziranim 'shuttle' tunelom sa sljedećim fazama izgradnje unutar zone. Ovaj princip 'elastičnog' projektiranja pred nas je postavio neočekivane izazove, a prednosti za razvoj tvrtke su očigledne", kažu Rožić i Katušić zaključujući kako ih osobito veseli relativno kratki put koji su uz JGL Pharma Valley prošli od ideje do realizacije.

"Uz to, vrlo često od 'realizacije' ne bude ništa ili bi arhitekt bio sretniji da do nje nije ni došlo, pa je razina frustracije prosječno vrlo visoka. Ovo nije taj slučaj. Jako smo sretni!"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.