JGL objavio Izvješće o održivom razdoblju 2008/2009

Prepoznajući važnost poštivanja najviših globalnih standarda suvremenog i odgovornog poslovanja, farmaceutska tvrtka "Jadran"-Galenski laboratorij d.d. iz Rijeke (JGL) ovih je dana objavila Izvješće o održivom razvoju koje donosi pregled ekonomskog, okolišnog i društvenog poslovanja tvrtke u razdoblju 2008/2009. Izvješće, u kojemu je obuhvaćen cjelokupni raspon djelovanja i aktivnosti tvrtke, kao i svi odnosi koje pri tome tvrtka gradi, JGL izdaje drugu godinu u skladu sa Smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative - GRI).

Dokument izdan na hrvatskom i engleskom jeziku, čiji pokazatelji generalno predstavljaju dobre poslovne rezultate i rast izvoza, ukazuje i na činjenicu da je kontinuiran rast tvrtke urodio rastom od čak 20% do 30% u 2008. godini.

Što se tiče proizvodnog programa, on se prvenstveno bazira na vlastitom razvoju koji se i dalje smatra jednim od strateških procesa tvrtke. No, kako bi zadržao optimalnu prilagodljivost potrebama tržišta te skratio rokove izlaska vlastitih proizvoda na tržište, JGL je u spomenutom razdoblju stavio strateški naglasak na projekte suradnje. Provođenje istih tijekom 2008. godine pospješilo je razvijanje, registriranje i lansiranje tridesetak novih proizvoda na više tržišta i provođenje više od 100 registracijskih postupaka.

Time je, tijekom 2008. i 2009. godine, JGL bio prisutan na 19 tržišta, ali i aktivno komunicirao s nizom potencijalnih partnera, a sve u svrhu daljnjeg širenja poslovanja..

Poslovni prihodi JGL-a u 2008. godini rasli su 24% u odnosu na 2007. godinu, što je izrazito visoka stopa rasta obzirom na industrijski rast Hrvatske, ali i rast u farmaceutskom sektoru općenito. Iznos od 40 mil. USD izvoza u 2008. godini svrstao je JGL među 100 najvećih hrvatskih izvoznika, odnosno među 20 najboljih s obzirom na pokrivenost uvoza izvozom i profitabilnost usporedivih kompanija.

Poslovni prihodi u 2009. godini bili su za 2% manji u odnosu na 2008. godinu, što je izuzetno dobar prodajni rezultat obzirom na pad potrošnje uzrokovan recesijskim utjecajem, prvenstveno na inozemnim tržištima. Rast prodaje na domaćem tržištu od 6%, koji se temelji na strategiji kontinuiranog razvoja i lansiranja novih proizvoda, djelomično je kompenzirao pad prodaje na inozemnim tržištima, uzrokovan politikom smanjenja zaliha kod ključnih kupaca JGL-a na tržištima CIS-a. Međutim, izvoz je i dalje dominirao u strukturi poslovnih prihoda.

Prema riječima gospodina Ive Usmianija, glavnog direktora tvrtke, iz perspektive održivog razvoja 2009. godina bila je jedan od testova financijske održivosti i uspješnosti poslovanja, kao preduvjeta opstanka svih vrijednosti tvrtke i njene ukupne održivosti.

Spomenimo i kako objavom Izvješća o održivom razvoju JGL ponovo dokazuje kako prednjači u sferi odgovornog poslovnog ponašanja i brige o društvu i okolišu. I u 2008. godini tvrtka je izvršila sve obveze predviđene važećim propisima te su povećanim angažmanom i investicijama unaprijeđeni stanje i zaštita okoliša. Svakako najvažnija investicija započeta u 2008. godini u tom je smislu bila regulacija i obrada otpadnih voda na lokaciji Svilno. U istom je razdoblju ujedno postignut i apsolutni maksimum u količini i broju vrsta zbrinutog otpada.

U 2009. godini su pak realizirani neki od ključnih tehnoloških projekata kao što je izgradnja i opremanje novog suvremenog pogona polučvrstih farmaceutskih oblika prema RU GMP normama, čime je zaokružen investicijski ciklus na lokaciji Svilno. Osim toga, nastavljen je rad na podizanju sustava Upravljanja kvalitetom u skladu s EU GMP i ISO normama kao i na razvoju sustava Upravljanja okolišem. Podsjetimo da je JGL već posjedovao ISO 22000, a do kraja 2009. bila je izvršena priprema za certifikaciju prema ISO 9001 i ISO 13486.

U nizu aktivnosti predstavljenih u Izvješću, posebno se ističe i ostvarenje visoke stope rasta broja zaposlenih i to od 17% u 2008. godini. Od ukupnog broja zaposlenih u 2008. godini, 83% imalo je radni odnos zasnovan na neodređeno vrijeme, a u 2009. godini 89%. Kada se pogleda spolna struktura zaposlenika vidi se da je više od 70% zaposlenih žena, što je izuzetno važno kada znamo da u Hrvatskoj iz dana u dan na tržištu rada najviše gube upravo žene. Bitno je istaknuti da se dobra zaposlenost održala i u 2009. godini te da nije bilo otpuštanja. Zapošljavanje se nastavilo, pa danas JGL zapošljava 477 osobe, od čega u Hrvatskoj njih 277.

Spomenimo i kako je zahvaljujući kvalitetnim proizvodima te stalnom jačanju izvoza, JGL za svoje uspjehe u navedenom razdoblju primio i niz nagrada od kojih je važno istaknuti nagradu za "Ulagača godine" "ICT gold", te "Zlatni ključ" za najboljeg izvoznika na rusko tržište.

Riječka tvrtka JGL svoje je drugo Izvješće o održivom razdoblju izdala u godini u kojoj slavi 20. obljetnicu od osnutka.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.