JGL-ova ekološka tvornica na ulazu u Rijeku

Tvrtka JGL u svoje poslovanje kontinuirano ugrađuje postulate društvene odgovornosti te u interakciji s ostalim sudionicima nastoji biti primjer i doprinositi usklađivanju vlastitog dugoročnog rasta i razvoja s razvojem okruženja. Dvije osvojene nagrade Indeks DOP-a, u kategoriji velikih poduzeća, samo su neki od niza priznanja kompaniji koja iz godine u godinu diže vlastite standarde razvoja i zaštite okoliša.

Da biti društveno odgovoran ne znači samo ispunjavati zakonske obveze, već i investirati u tehnologiju i okoliš iznad zahtjeva normi, ova je farmaceutska tvrtka, u izgradnji kompleksa Pharma Valley, pokazala odabirom naprednih tehnoloških i ekoloških rješenja, kao i dostizanjem razine maksimalne moguće uštede energije u budućoj eksploataciji.

U samom su projektu predviđena i provedena mnoga ekološka rješenja koja odstupaju od konvencionalnih i iznad su zakonski propisanih - od ugradnje sustava ventilacije u čistim sobama sa sustavom "free cooling" koji upravlja uporabom svježeg vanjskog zraka ovisno o temperaturi do energane s rashladnim tornjem velike učinkovitosti - u omjeru 1 : 9, pri čemu 1 Kw struje daje 9 Kw rashladne energije. Grijanje je riješeno kroz sustav plamenika pogonjen ELLU ili plinom u drugoj fazi. Većina rasvjete u cijeloj zgradi i okolišu je u regulirajućoj LED tehnici. Sve to čini godišnju uštedu u energiji od 2,5 milijuna kuna, odnosno 3.641 MW/h, što čini značajno manju emisiju CO2 od 855 tona godišnje.

Vrijedi istaknuti i kako je u vodospremu dodan dodatni bazen od 100 m3 koji skuplja čiste otpadne tehnološke vode, a koje se potom koriste za zalijevanje hortikulture. Druge tehnološke otpadne vode prolaze biološki pročiščivač prije ispuštanja u kanalizacijski sustav. Također, na lokaciji Svilno 1 instaliran je solarni sustav za dogrijavanje tople sanitarne vode.

Preduvjet uspješne realizacije projekta, od faze projektiranja do izvođenja, bio je odabir najboljeg tima izvođača i dobavljača koji je mogao zadovoljiti visoke standarde isporuke. U JGL-u s ponosom ističu da su tu kvalitetu u velikoj mjeri pronašli u gradu i okolici te maksimalno iskoristili potencijale lokalne zajednice - arhitekturu potpisuje riječki Studio Rožić i tim suradnika, dok je glavni izvođač radova GP Krk.

Ulaganjem u napredna, trenutačno nekonvencionalna rješenja u području energetske učinkovitosti, postignuto je, u primjeru JGL-a, značajno smanjenje troškova rada u odnosu na dosadašnje troškove, povećanje produktivnosti i u konačnici povećanje kvalitete isporuke proizvoda i usluga kupcima i potrošačima. Iskaz je to velike odgovornosti prema lokalnoj zajednici i prema prostoru u kojem se djeluje i gradi.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.