Najveći investicijski projekt - Kompleks Svilno

Premda se JGL-ovi proizvodni kapaciteti neprekidno moderniziraju i povećavaju, riječka farmaceutska tvrtka trenutno se nalazi pred svojom najvećom investicijom u povijesti. Od 2002. godine, kada su otvoreni pogon za proizvodnju sterilnih otopina i novo skladište sirovina, proizvodni su kapaciteti prošireni pogonom krutih oralnih oblika, kontrolno-analitičkim i mikrobiološkim laboratorijem te suvremenim pogonima polučvrstih farmaceutskih oblika i sterilnih otopina prema GMP normama EU-a.

Kupnjom novih, 78 tisuća četvornih metara prostora i objekata na lokaciji Svilno službeno je označen početak novog projekta kojime JGL namjerava objediniti sve svoje riječke lokacije u jednu jedinstvenu.

Kompleks Svilno 2 ("Pharma valley") bit će svojevrsna ekstenzija na postojeću proizvodnu lokaciju na Svilnom 1 (13.800 četvornih metara) i osigurat će tvrtki značajne kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju s kojima bi ujedno bili osigurani i ključni resursi za realizaciju strateške vizije održivog, profitabilnog rasta u planskom horizontu od desetak godina.

S obzirom na fokusiranost na razvoj i proizvodnju lijekova za osjetila, dodatni kapaciteti u visokoj razini tehnološke opremljenosti u postojećim pogonima sterilnih oblika te novom pogonu za aerosole i opremanje otopina svakako će doprinijeti daljnjem iskoraku ključnih brendova na globalno tržište zdravlja.

Aktualni investicijski ciklus tvrtki će svakako osigurati planirani razvoj, ali i realizaciju dugoročne vizije globalnog lidera u području nazalnih dekongestiva. Projekt uključuje značajnu rekonstrukciju, prenamjenu i dogradnju postojećih, kao i gradnju novih objekata te će biti realizirani u četiri faze prema postavljenom projektnom portfelju.

Prva faza uključuje izgradnju skladišta poluproizvoda, zatim proizvodnje na dvije etaže s novim proizvodnim linijama, skladišta ambalaže i gotovih proizvoda, kao i primarne ambalaže. Tu je i novi ekspedit koji sa skladištem čini cjelinu, novi mikrobiološki laboratorij, kao i novi laboratorij za istraživanje i razvoj. Ujedno, investirat će se i u nove uredske prostore te rekonstrukciju postojećih.

Kompleks će u daljnjim fazama uključiti i izgradnju nove upravne zgrade, automatiziranog visokoregalnog skladišta te daljnje proširenje proizvodnih kapaciteta.

Uz najnoviju tehnologiju aerosola u tehnologiji BoV (Bag-on-Valve) koja je sve više prisutna u sustavima medicinskih proizvoda koji se apliciraju kao sprejevi, visoko razvijen, tehnološko-tehnički proces proizvodnje u kompleksu Svilno 2 sastojat će se i od specijalne obrade pakiranja, zatim odjela praone i sterilizacije sterilnih kuta, prostora proizvodnje i distribucije pročišćene vode, čistog komprimiranog zraka, te proizvodnje i distribucije čiste pare.

Nova proizvodno-tehnološka investicija zasigurno će jednim dijelom promijeniti vizuru grada Rijeke, a nedvojbeno i biti pokretač rasta zapošljavanja i općeg gospodarskoga razvoja grada i županije.

Suradnja HBOR-a s JGL-om na području kreditiranja i osiguranja naplate izvoznih potraživanja

Kreditiranje

 • HBOR je do sada kroz svoje kreditne programe JGL-u odobrio 449,6 milijuna kuna kredita, od čega se na investicije odnosi 326,3 milijuna kuna, na financiranje pripreme izvoza 73,3 milijuna kuna i za financiranje obrtnih sredstava odobreno je 50 milijuna kuna
 • Najnoviji investicijski kredit u iznosu od 248 milijuna kuna odobren je početkom ove godine za izgradnju novog pogona sterilnih otopina

Osiguranje izvoza

 • JGL kod HBOR-a osigurava svoja kratkoročna potraživanja od 2006. godine te je prema osiguranom prometu jedan od najznačajnijih HBOR-ovih osiguranika
 • Trenutno su osigurana 4 inozemna kupca iz Ruske Federacije, uz ukupnu osiguranu svotu od 6,50 mil. eura
 • Tijekom dosadašnje suradnje HBOR je osigurao izvozni promet ovog društva u iznosu od 119,00 mil. eura
 • Tijekom dosadašnje suradnje društvu je 2010.g. isplaćena jedna odšteta u iznosu 1,09 mil. kuna zbog ostvarenja komercijalnog rizika neplaćanja kupca iz Ruske Federacije
 • HBOR za potrebe HKO d.d. reosigurava izvozni promet za JGL d.d. za tržišta Ukrajine, Kazahstana, Gruzije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, a ukupan reosigurani promet iznosi 2,12 mil. eura

Osiguranje HKO d.d.

 • JGL kod HKO-a osigurava svoja kratkoročna potraživanja od 2011. godine te je prema osiguranom prometu jedan od najznačajnijih HKO-ovih osiguranika
 • Trenutno je osigurano 16 inozemnih kupca s tržišta Ukrajine, Kazahstana, Gruzije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Mađarske i Portugala, uz ukupnu osiguranu svotu od 2,23 mil. eura
 • Tijekom dosadašnje suradnje HKO je osigurao izvozni promet ovog društva u iznosu od 12,67 mil. eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.