10 savjeta za dobru fotografiju

Autor: Anna Maria Donadić, mr. pharm.

Volite fotografirati? I mi volimo dobru fotografiju pa smo za sve nas pripremili mali podsjetnik za uspješno bilježenje uspomena.

 1. Ispunite kadar. Ponekad u silnoj želji da nam što više toga stane na fotografiju, objekt naše pažnje ostane premalen. Stoga, približimo se i ispunimo kadar.
 2. "Pospremajte" pozadinu. Iako u trenutku fotografiranja nismo toga svjesni, prljave čarape na stolici iza nasmiješenog sina neće doprinijeti ukupnom dojmu. Sliku posebno kvari i drveće koje viri iz glave naše bolje/gore polovice. Izaberite pozadinu koja neće odvlačiti pažnju s onoga što želite pokazati ili koja će ciljano privlačiti pažnju upravo na to.
 3. Izravnajte liniju horizonta. Banalna stvar, ali ako vam linija horizonta na slici pada, cijeli je trud uzalud. Srećom, postoje besplatni programi gdje to možete naknadno popraviti.
 4. Mnogi znaju da prilikom fotografiranja po suncu svjetlost ne smije ići direktno u fotoaparat, ali pogrešno je namjestiti osobe tako da im sunce ide u oči jer će žmirkati i mrštiti se. Stoga ih namjestite tako da im sunce dolazi s boka.
 5. U sunčane dane najbolje fotke ćete napraviti ujutro i poslijepodne, izbjegavajte fotografiranje po najvećem suncu ili se barem sa svojim objektom sklonite u hlad.
 6. Pravilo trećina. Zamislite svoju fotku podijeljenu s dva puta dvije crte okomito i vertikalno na trećine. Sjecišta tih zamišljenih linija najinteresantnije su točke, pogotovo gornje desno sjecište koje i najviše privlači pogled. Pazite da vam horizont bude uvijek na donjoj ili gornjoj trećini, nikako na sredini. Npr. kada fotografirate more, jednu trećinu slike može činiti nebo, a dvije more, ili obratno ako su na nebu npr. vrlo dinamični, živi oblaci koje želite zabilježiti.
 7. Režirajte fotografiju. Nema dosadnijih fotografija od onih kada se svi skupe na sredini i jednako se smiješe. Preuzmite ulogu režisera i formirajte skupinu prema svom viđenju, vaš je zadatak da ih opustite i namjestite.
 8. Dozvoljeni rezovi. Tijelo se ne može uvijek fotografirati u cjelini, ali neki rezovi nisu dozvoljeni. Npr. u portretu ne smijete odrezati uši, na ekstremitetima ne smijete rezati šake i stopala. Dozvoljeni su rezovi na nešto višim mjestima.
 9. Približite se za blic. Ako nemate profesionalnu opremu, vjerojatno je doseg vašeg blica do 3 metra, imajte to na umu kad ga koristite.
 10. Na kraju, kada naučite i primijenite sva ova pravila, zapamtite da pravila nema - slobodno kršite sva pravila kako biste postigli svoj umjetnički izričaj.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.