AHCC – alfa glukan polisaharid koji priča s imunološkim sustavom
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

AHCC – alfa glukan polisaharid koji priča s imunološkim sustavom

2 min čitanja Objavljeno: 21.2.2017.
Ovim možemo pomoći
Alfabiotik

Stribor Marković, mr. pharm.

Od etnobotaničkog, tradicionalnog korištenja Shiitake gljiva do standardiziranog ekstrakta i opaženih učinka na pacijentima i zdravim ljudima bio je dug put. Trebalo je utvrditi zahtjeve za molekularnom strukturom i definirati koje su strukturne značajke važne za djelovanje, očuvati ih u procesu ekstrakcije i naći njihovu svrsishodnu ulogu u primjeni kod ljudi. Od prevencije virusnih infekcija do adjuvantne terapije onkoloških pacijenata, alfa glukani polako su našli svoje mjesto preporuke medicinskih djelatnika. U jednoj vrećici skriva se priča duga više stoljeća.

Ovim možemo pomoći
Alfabiotik

Alfa glukani pripadaju velikoj grupi polisaharida koji imaju različite fiziološke funkcije u živim bićima. Alfa glukane izolirane iz ljekovite gljive Shiitake ne možemo probaviti, ali zato zauzvrat dobivamo puno više. Osim što se ponašaju kao prebiotici, tvari koje su hrana za nama korisne bakterije, oni komuniciraju s našim imunološkim sustavom. Potiču funkciju nespecifičnog, urođenog imunološkog sustava, pogotovo funkciju dendritičkih stanica koje su važne za prezentaciju antigena, procesa bitnog za početak obrane od svih opasnih mikroorganizama. Stimuliraju i funkciju makrofaga važnu u prvim danima bilo koje infekcije. Podižu i spremnost jednog važnog dijela imunološkog sustava, Th-1, koji služi za obranu od virusa.

Kako alfa glukani mogu biti vrlo raznoliki, u Japanu je razvijen sustav kvalitete koji se naziva AHCC® (Active Hexose Correlated Compounds). Shiitake gljive, iz čijeg se micelija izoliraju, sadrže i alfa i beta glukane, stoga je potrebno, nakon procesa pročišćavanja, dobro ispitati kvalitetu ekstrakta. Sam postupak izolacije osigurava očuvanje modifikacije molekula, acetilacije, koja je zaista esencijalna za djelovanje. AHCC sadrži 15,8 % alfa glukana te 0,2 % beta glukana. S obzirom na finalni udio ekstrakta micelija u finalnom ekstraktu postoje dva tipa AHCC-a:

  1. AHCC s 45% ekstrakta micelija,
  2. AHCC-FD (Freeze Dried) sa 75% ekstrakta micelija.

Treba biti svjestan kako im se razlikuju doziranja. Doza od jednog grama AHCC ekvivalentna je 600 mg AHCC-FD ekstrakta. Ova je napomena bitna jer je dio kliničkih studija rađen s AHCC, a dio s AHCC-FD ekstraktom, pa sugerirane doze uvijek treba preračunati ovisno o tome koji se ekstrakt koristi.

U kliničkim studijama AHCC povećava efikasnost imunološkog odgovora nakon cijepljenja protiv gripe, kao i količinu protutijela u cijepljenih ljudi. To može biti zanimljivo posebice kod cijepljenja starije populacije. U onkoloških pacijenata poboljšava hematološke parametre i stanični imunitet. AHCC time može biti jedan od adjuvantnih pristupa u prevenciji neutropenije u onkoloških pacijenata. Također, povećava kvalitetu života u pacijentica s karcinomom dojke te prognozu kod pacijenata s tumorima glave i vrata, karcinoma želuca i debelog crijeva te kod hepatocelularnog karcinoma. Uobičajena doza kod takvih pacijenata iznosi tri grama AHCC-a odnosno 1,8 grama AHCC-FD-a dnevno. AHCC se koristi i u prevenciji respiratornih infekcija, najvećim dijelom zbog povoljnog djelovanja na TH-1 tip odgovora. Doza prevencije iznosi 600 mg dnevno kroz više tjedana kod odraslih, odnosno 300 mg dnevno kod djece.

Saznajte više!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.