Aktiprol iz skupine psiholeptika
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Aktiprol iz skupine psiholeptika

1 min čitanja Objavljeno: 17.2.2020.

JGL d.d., kao ovlašteni distributer oralnih oblika lijekova farmaceutske tvrtke Medochemie Ltd., portfelj lijekova na recept obogatio je lijekom iz skupine psiholeptika, antipsihotika zaštićenog naziva Aktiprol 200 mg tablete (amisulprid). Aktiprol se nalazi na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a.

 

ATKNAZIV LIJEKAPAKIRANJE LIJEKACijena za originalno pakiranje (kn)*Cijena za jedinični oblik (kn)*
N05AL05Aktiprol 200 mg tablete  

                              

30 x 200 mg99,043,30

*cijena bez PDV-a

 

Mehanizam djelovanja:

Amisulprid se s visokim afinitetom selektivno veže za ljudske D2/D3 dopaminergičke receptore dok nema afiniteta prema D1, D4 i D5 receptorima. Za razliku od klasičnih i atipičnih neuroleptika, amisulprid nema afiniteta za serotoninske, α- adrenergičke, H1-histaminske i kolinergičke receptore. Osim toga, amisulprid se ne veže za sigma receptore.

U studijama na životinjama s visokim dozama, pokazalo se da amisulprid blokira postsinaptičke D2 receptore smještene u limbičkim strukturama više nego one u strijatumu. Za razliku od klasičnih neuroleptika ne uzrokuje katalepsiju te se nakon ponovljenog liječenja ne razvija hipersenzitivnost D2 dopaminskih receptora. Pri malim dozama prvenstveno blokira presinaptičke D2/D3 receptore, potičući oslobađanje dopamina odgovornog za njegov disinhibitorni učinak. 

Ovaj atipični farmakološki profil može objasniti antipsihotični učinak amisulprida pri višim dozama putem postsinaptičke blokade dopaminskih receptora i njegovu učinkovitost na negativne simptome pri nižim dozama, putem presinaptičke blokade dopaminskih receptora. Dodatno, smanjena tendencija amisulprida da proizvede ekstrapiramidalne nuspojave može biti povezana s njegovom preferencijalnom limbičnom aktivnošću.

Indikacije:

Aktiprol je indiciran za liječenje akutnih i kroničnih shizofrenih poremećaja.

Lijek se izdaje na recept. Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet: Medochemie Ltd, 1-10 Constantinoupoleos Street, 3011 Limassol, Cipar. Predstavnik nositelja odobrenja za Republiku Hrvatsku: JADRAN-GALENSKI LABORATORIJ d.d., Svilno 20, 51000 Rijeka. Broj odobrenja za stavljanje lijeka u promet: AKTIPROL 200 mg tablete HR-H-447495157. Za potpuni uvid u informacije o lijeku pogledajte odobreni sažetak opisa svojstava lijeka kao i odobrenu uputu o lijeku koji su sastavni dio ovog materijala.

Saznajte više

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.