Alergije i uloga ektoina kod rinokonjunktivitisa

Autor: Željko Plantak, mag. pharm.,
Ljekarna Salus

Alergijski rinitis kronična je upalna bolest sluznice nosa koja nastaje nakon izlaganja inhalacijskim alergenima i posljedica je upale posredovane imunoglobulinima E. To je najčešći alergijski poremećaj, a njegova prevalencija u stalnom je porastu. Vodeći simptomi alergijskog rinitisa vodenasta su, bistra sekrecija iz nosa ili začepljenost nosa, kihanje, svrbež nosa i očiju te oslabljen osjet mirisa. Prema trajanju alergijski rinitis dijelimo na povremeni i trajni, a po intenzitetu smetnji razlikujemo blagi, srednji i jako izraženi oblik bolesti. U velikom broju slučajeva (40 – 70 %) alergijski rinitis praćen je izraženim očnim simptomima kao što su oticanje, svrbež, suzenje i crvenilo očiju, a taj oblik nazivamo rinokonjunktivitisom. 

Prema trenutnim smjernicama kortikosteroidi za lokalnu primjenu u spreju (intranazalni kortikosteroidi) lijekovi su prvog izbora u liječenju alergijskog rinokonjunktivitisa. Pokazuju najbolji učinak na vodeće simptome bolesti. Uz intranazalne kortikosteroide preporučuje se liječenje peroralnim antihistaminicima, kombinacijom kortikosteroida i antihistaminika u spreju te ispiranje nosa fiziološkom otopinom koja djeluje kao potpora liječenju.

Unatoč velikom broju dostupnih lijekova za liječenje alergijskog rinokonjunktivitisa nezadovoljstvo pacijenata terapijom još uvijek predstavlja velik problem. To je djelomično zbog toga što dostupni lijekovi ne kontroliraju simptome pacijenta na zadovoljavajući način ili zato što ti lijekovi ispoljavaju određene nuspojave ili pacijenti strahuju od pojave istih. Stoga pacijenti traže alternativne, nefarmakološke opcije za liječenje svojih simptoma. 

Ekstremolit ektoin jedna je od najpoznatijih i najistraživanijih nefarmakoloških mogućnosti liječenja simptoma alergijskog rinokonjunktivitisa. Stvaraju ga ekstremofilne bakterije kako bi se zaštitile od ekstremnih vanjskih utjecaja kao što su ekstremna temperatura, tlak, koncentracija soli i ultraljubičasto zračenje. Način djelovanja ektoina u nazalnim i oftalmološkim pripravcima temelji se na fizičkoj interakciji ektoina s vodom i rezultirajućim učincima na membrane tretiranih tkiva. Potencijalni mehanizmi uključuju ​​stabilizaciju staničnih membrana, izvanstaničnih proteina i drugih makromolekula kako bi se poboljšala funkcija barijere tkiva, smanjujući interakcije alergen – membrana i tako inhibirajući početak alergijske kaskade i naknadne upale. 

U primjeni su sprejevi za nos te kapi za oči na bazi ektoina, čija je učinkovitost i sigurnost primjene potvrđena u nekoliko kliničkih ispitivanja. Spomenuta provedena istraživanja imala su za cilj procijeniti opseg ublažavanja simptoma rinokonjunktivitisa kroz istodobnu primjenu nazalnih i očnih pripravaka ektoina u usporedbi s placebom, ali i u usporedbi s lokalnim antihistaminicima (azelastin), intranazalnim kortikosteroidima (beklometazon) i kromoglicinskom kiselinom.

Pokazalo se da se proizvodi na bazi ektoina mogu smatrati usporedivima u djelotvornosti s lokalnim antihistaminicima, intranazalnim kortikosteroidima ili stabilizatorima mastocita za liječenje simptoma rinokonjunktivitisa.

Kliničke studije pokazale su da primjena ektoina ima vrlo malo nuspojava (učestalost usporediva s placebom) te da je njegova sigurnost neupitna, posebice ako se uspoređuje s konvencionalnim lijekovima. Izniman sigurnosni profil čini proizvode s ektoinom osobito zanimljivim rješenjem za liječenje simptoma rinokonjunktivitisa kod djece i trudnica. 

U konačnici, studije upućuju da su proizvodi s ektoinom učinkoviti u smanjenju blagih do umjerenih simptoma rinokonjunktivitisa na klinički relevantan način. To su proizvodi koji se jednostavno primjenjuju, dobro podnose, iz prirodnih su izvora, praktički nemaju nuspojava te predstavljaju obećavajuće rješenje za oboljele od rinokonjunktivitisa i zaslužuju svoje mjesto u prevenciji i ublažavanju simptoma rinokonjunktivitisa uz trenutno korištene lijekove.

Povezani proizvodi

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Sto posto prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, bez konzervansa i prikladan za djecu i najosjetljivije pacijente! Dostupan je u praktičnoj bočici za nježno raspršivanje.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.